Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - kruche, ucierane | Przepisy.pl pixel

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

133

heart
369 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1518 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

120 gramów

150 gramów

140 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

250 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Oddzielamy białka od żółtek. Dodajemy do masy po jednym żółtku cały czas ucierając.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Orzechy włoskie mielimy na mąkę. Dodajemy do masy jajecznej. Mąkę ryżowa mieszamy z cynamonem oraz proszkiem do pieczenia i również dodajemy do ciasta.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywną piane. Dodajemy do ciasta nie mieszając zbyt długo.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - Krok 4

Krok 5

Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - Krok 5

Krok 6

Z wierzchu dekorujemy połówkami śliwek. Pieczemy w temp. 170 C ok 50 min. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowe ciasto ze śliwkamiBezglutenowe ciasto ze śliwkami

Zapas mąki pszennej zazwyczaj pojawia się w spiżarniach wszystkich miłośników domowych wypieków. Jak pogodzić tę kulinarną pasję z dietą bezglutenową? Na początek proponujemy kruche ciasto bezglutenowe ze śliwkami, którego bazą jest mąka ryżowa. Będzie pysznie!

Dla kogo?

Część osób rezygnuje z glutenu ze względu na czynniki zdrowotne, część szuka różnorodności na talerzu. Dlatego bezglutenowe ciasto z mąki kukurydzianej z owocami dla każdego może być ciekawą odmianą od tradycyjnych wypieków.

Na jaką okazję?

Bez problemu udowodnicie znajomym, że dieta bezglutenowa może być różnorodna i smaczna. Owocowe ciasto bez glutenu będzie robić furorę na wszystkich przyjęciach.

Czy wiesz, że?

Mąka ryżowa najczęściej produkowana jest z ryżu białego i brązowego. Chętne wykorzystywane są również ryż jaśminowy oraz basmati.

Dla urozmaicenia:

Podczas kulinarnych eksperymentów warto wypróbować w bezglutenowym cieście mąkę kokosową.