Placki naan z czarnuszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki naan z czarnuszką

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

2 łyżeczki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

4 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do drożdży dodaj cukier i wodę, wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Krok 2

Masło roztop w rondelku.

Krok 3

Do miski wrzuć mąkę, sól, wlej drożdże i połowę roztopionego masła. Ciasto zagnieć, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Krok 4

Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieć i podziel na 6 części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek i piecz z obu stron po 2 minuty na grillu lub patelni grillowej.

Krok 6

Teraz placuszki posmaruj przygotowanym masłem, posyp czarnuszką i znowu piecz przez pół minuty.

Krok 5

Pozostałe masło wymieszaj dokładnie z przyprawą Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki naan z czarnuszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki naan z czarnuszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki naan z czarnuszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki naan z czarnuszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki naan z czarnuszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki naan z czarnuszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki naan z czarnuszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki naan z czarnuszką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej