Placki z cukinii i szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z cukinii i szpinaku

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 garść

50 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 garść

1 szczypta

1 szczypta

na salsę:

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw aż puści sok. Szpinak drobno posiekaj, ser drobno pokrusz.

Placki z cukinii i szpinaku  - Krok 1

Krok 2

Cukinię odciśnij. Wszystkie składniki połącz, dodaj jajko, orzechy, przypraw.

Placki z cukinii i szpinaku  - Krok 2

Krok 3

Formuj małe kotleciki i smaż na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej masłem.

Placki z cukinii i szpinaku  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj salsę: Usuń pestki z pomidora, resztę pokrój na drobne kawałki. Dopraw oliwą, octem, solą i pieprzem i bazylią. Gotowe placuszki podawaj z salsą.

Placki z cukinii i szpinaku  - Krok 4
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z cukinii i szpinaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z cukinii i szpinaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z cukinii i szpinaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z cukinii i szpinaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z cukinii i szpinaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z cukinii i szpinaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z cukinii i szpinaku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z cukinii i szpinaku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z cukinii i szpinaku Placki z cukinii i szpinaku

Pora na: Kolację.

Placki warzywne z pomidorową salsą to nasz pomysł na kolację. Wykorzystajcie go, jeśli szukacie inspiracji na smaczne posiłki, oparte o składniki warzywne. Cukinia, dzięki swojej specyficznej konsystencji, doskonale sprawdza się jako baza do placków. Wystarczy dodać do niej szpinak, ser twarogowy, siemię lniane oraz jajko, aby stworzyć coś na kształt ciasta, z którego bez trudu uformujecie placki. Dodatkiem do kolacji jest aromatyczna salsa pomidorowa z oliwy, octu balsamicznego i pieprzu ziołowego. To recepta na pyszną kolację!

Dla kogo?

Placki z cukinii i szpinaku z salsą pomidorową przypadną do gustu osobom stosującym wysokobiałkową dietę. Są idealnym uzupełnieniem codziennego jadłospisu.

Wiesz, co jesz!

Placki z naszego przepisu to 330,7 kalorii, 4,9 g błonnika oraz 20,9 g białka.

Czy wiesz, że?

Ocet balsamiczny pochodzi z zagęszczonego moszczu winogronowego. Owoce, po rozdrobnieniu, dojrzewają w drewnianych beczkach. Ocet produkowany jest według tradycyjnych receptur we Włoszech i oznaczany etykietą „Aceto Balsamico Tradizionale”.