PRZEPISY.PL

Placki z gotowanych ziemniaków

  • 30
  • 2
  • Średnie
  • 0
3
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • ziemniaki500 g
  • pieprz
  • szalotka1 szt
  • boczek2 plastry
  • kolendra1 pęczek
  • sól morska
  • natka pietruszki1 pęczek
  • oliwa
  • koperek1 pęczek
  • żółtko1 szt
  • kapusta włoska gotowana125 g
  • Krok 1

    Kapustę włoska posiekaj. Szalotkę i zioła również drobno posiekaj.
  • Krok 2

    Ugotuj obrane ziemniaki, rozgnieć i pozostaw do ostudzenia.
  • Krok 3

    Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż boczek. Osusz boczek.
  • Krok 4

    Dodaj 1 łyżkę oliwy by zarumienić szalotkę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
  • Krok 5

    Wymieszaj ziemniaki z boczkiem, żółtkiem, ziołami i szalotką. Dodaj do smaku pieprzem i solą. Pozostaw do ostudzenia.
  • Krok 6

    Następnie uformuj 4 placki z ziemniaczanej masy. Obtocz je w mące i smaż w oby stron na rozgrzanej patelni z oliwą do momentu kiedy uzyskają kolor złocisty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

141
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Trudne
280
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie
830
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Łatwe
50
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie