Placki z gotowanych ziemniaków i kapusty - przepis | Przepisy.pl pixel

Placki z gotowanych ziemniaków

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

null

1 sztuka

2 plastry

1 pęczek

null

1 pęczek

null

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę włoska posiekaj. Szalotkę i zioła również drobno posiekaj.

Krok 2

Ugotuj obrane ziemniaki, rozgnieć i pozostaw do ostudzenia.

Krok 3

Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż boczek. Osusz boczek.

Krok 4

Dodaj 1 łyżkę oliwy by zarumienić szalotkę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.

Krok 5

Wymieszaj ziemniaki z boczkiem, żółtkiem, ziołami i szalotką. Dodaj do smaku pieprzem i solą. Pozostaw do ostudzenia.

Krok 6

Następnie uformuj 4 placki z ziemniaczanej masy. Obtocz je w mące i smaż w oby stron na rozgrzanej patelni z oliwą do momentu kiedy uzyskają kolor złocisty.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Wrapy klasyczne - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej