Dodaj do ksiązki kucharskiej Placki z gotowanych ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: pasibrzuch

Placki z gotowanych ziemniaków - składniki:

  • boczek - 2 plastry
  • pieprz
  • sól morska
  • kolendra - 1 pęczek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • koperek - 1 pęczek
  • żółtko - 1 sztuka
  • szalotka - 1 sztuka
  • kapusta włoska gotowana - 125 gramów
  • ziemniaki - 500 gramów
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • oliwa

Placki z gotowanych ziemniaków - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę włoska posiekaj. Szalotkę i zioła również drobno posiekaj.
  2. Ugotuj obrane ziemniaki, rozgnieć i pozostaw do ostudzenia.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż boczek. Osusz boczek.
  4. Dodaj 1 łyżkę oliwy by zarumienić szalotkę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
  5. Wymieszaj ziemniaki z boczkiem, żółtkiem, ziołami i szalotką. Dodaj do smaku pieprzem i solą. Pozostaw do ostudzenia.
  6. Następnie uformuj 4 placki z ziemniaczanej masy. Obtocz je w mące i smaż w oby stron na rozgrzanej patelni z oliwą do momentu kiedy uzyskają kolor złocisty.
Dodaj do książki kucharskiej

PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę włoska posiekaj. Szalotkę i zioła również drobno posiekaj.

2

Ugotuj obrane ziemniaki, rozgnieć i pozostaw do ostudzenia.

3

Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż boczek. Osusz boczek.

4

Dodaj 1 łyżkę oliwy by zarumienić szalotkę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.

5

Wymieszaj ziemniaki z boczkiem, żółtkiem, ziołami i szalotką. Dodaj do smaku pieprzem i solą. Pozostaw do ostudzenia.

6

Następnie uformuj 4 placki z ziemniaczanej masy. Obtocz je w mące i smaż w oby stron na rozgrzanej patelni z oliwą do momentu kiedy uzyskają kolor złocisty.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE ZUPY.

    W poprzednich wpisach mówiłem o przystawkach, zimnych mięsach i sałatkach, ale przecież gwia...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: