Placki z gotowanych ziemniaków i kapusty - przepis | Przepisy.pl pixel

Placki z gotowanych ziemniaków

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

null

1 sztuka

2 plastry

1 pęczek

null

1 pęczek

null

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę włoska posiekaj. Szalotkę i zioła również drobno posiekaj.

Krok 2

Ugotuj obrane ziemniaki, rozgnieć i pozostaw do ostudzenia.

Krok 3

Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż boczek. Osusz boczek.

Krok 4

Dodaj 1 łyżkę oliwy by zarumienić szalotkę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.

Krok 5

Wymieszaj ziemniaki z boczkiem, żółtkiem, ziołami i szalotką. Dodaj do smaku pieprzem i solą. Pozostaw do ostudzenia.

Krok 6

Następnie uformuj 4 placki z ziemniaczanej masy. Obtocz je w mące i smaż w oby stron na rozgrzanej patelni z oliwą do momentu kiedy uzyskają kolor złocisty.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej