
Składniki
500 gramów
null
1 sztuka
2 plastry
1 pęczek
null
1 pęczek
null
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
125 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę włoska posiekaj. Szalotkę i zioła również drobno posiekaj.
Krok 2
Ugotuj obrane ziemniaki, rozgnieć i pozostaw do ostudzenia.
Krok 3
Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż boczek. Osusz boczek.
Krok 4
Dodaj 1 łyżkę oliwy by zarumienić szalotkę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
Krok 5
Wymieszaj ziemniaki z boczkiem, żółtkiem, ziołami i szalotką. Dodaj do smaku pieprzem i solą. Pozostaw do ostudzenia.
Krok 6
Następnie uformuj 4 placki z ziemniaczanej masy. Obtocz je w mące i smaż w oby stron na rozgrzanej patelni z oliwą do momentu kiedy uzyskają kolor złocisty.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej