Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

2

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Płatki owsiane zalej niewielką ilością gorącej wody i zostaw do napęcznienia.

Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - Krok 1

Krok 2

Napęczniałe płatki oraz suszoną żurawinę dodaj do jogurtu. Dokładnie wymieszaj.

Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - Krok 2

Krok 3

Ziarno sezamu upraż na suchej patelni, aby zyskało złoty kolor.

Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - Krok 3

Krok 4

Gotową owsiankę posyp prażonym sezamem.

Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, miedzi, manganu, Witaminy B2, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej