Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

2

heart
30 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Płatki owsiane zalej niewielką ilością gorącej wody i zostaw do napęcznienia.

Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - Krok 1

Krok 2

Napęczniałe płatki oraz suszoną żurawinę dodaj do jogurtu. Dokładnie wymieszaj.

Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - Krok 2

Krok 3

Ziarno sezamu upraż na suchej patelni, aby zyskało złoty kolor.

Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - Krok 3

Krok 4

Gotową owsiankę posyp prażonym sezamem.

Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, miedzi, manganu, Witaminy B2, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej