Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

2

heart
30 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Płatki owsiane zalej niewielką ilością gorącej wody i zostaw do napęcznienia.

Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - Krok 1

Krok 2

Napęczniałe płatki oraz suszoną żurawinę dodaj do jogurtu. Dokładnie wymieszaj.

Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - Krok 2

Krok 3

Ziarno sezamu upraż na suchej patelni, aby zyskało złoty kolor.

Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - Krok 3

Krok 4

Gotową owsiankę posyp prażonym sezamem.

Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, miedzi, manganu, Witaminy B2, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej