
Składniki
40 gramów
125 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Płatki zalać wrzącą wodą do poziomu powierzchni płatków i odczekać kilka minut, aż zmiękną.

Krok 2
Dodać mleko, pokrojone w kostkę kawałki jabłka, wymieszać i posypać cynamonem.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: fosforu, potasu, wapnia, magnezu, cynku, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B12, witaminy C.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Płatki owsiane na mleku z jabłkiem
Płatki owsiane na mleku z jabłkiem i cynamonem to zdrowy posiłek na początek dnia. Ich dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania. Płatki wystarczy zalać wrzącą wodą, odstawić, aż zmiękną, a następnie dodać do nich mleko, kawałki jabłek oraz cynamon. Tak przygotowane ciepłe danie jest nie tylko smaczne, ale i pożywne. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy chcą utrzymać fit sylwetkę, a jednocześnie jeść zróżnicowane posiłki. Wybierz do nich mleko o zawartości 1,5% tłuszczu – nie powinno się całkowicie rezygnować z tego składnika, ponieważ jest on nośnikiem smaku i rozpuszczają się w nim niektóre witaminy. Wystarczy pół szklanki, żeby płatki zyskały słodki posmak. Pokrój w kostkę albo zetrzyj na tarce dowolną odmianę jabłka – mogą to być słodkie ligole albo kwaskowate szare renety. Na koniec dopraw płatki owsiane na mleku cynamonem, a Twoje śniadanie będzie przypominać smakiem szarlotkę. Jeśli szukasz sposobu na zdrowe i pożywne śniadanie, owsianka będzie znakomitym wyborem! Przygotuj ją według naszego przepisu.