Płatki owsiane na mleku z jabłkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Płatki owsiane na mleku z jabłkiem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

41

heart
709 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

821 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1279 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 gramów

125 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Płatki zalać wrzącą wodą do poziomu powierzchni płatków i odczekać kilka minut, aż zmiękną.

Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - Krok 1

Krok 2

Dodać mleko, pokrojone w kostkę kawałki jabłka, wymieszać i posypać cynamonem.

Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: fosforu, potasu, wapnia, magnezu, cynku, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B12, witaminy C.

3

Opinie o przepisie

  • Ilona Piątek

    Ilona Piątek , 18.01.2022

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MOCNA GWIAZDA

    MOCNA GWIAZDA , 24.03.2018

    Bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Piskor

    Martyna Piskor , 17.02.2018

    Kocham❤

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Płatki owsiane na mleku z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Płatki owsiane na mleku z jabłkiemPłatki owsiane na mleku z jabłkiem

Płatki owsiane na mleku z jabłkiem i cynamonem to zdrowy posiłek na początek dnia. Ich dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania. Płatki wystarczy zalać wrzącą wodą, odstawić, aż zmiękną, a następnie dodać do nich mleko, kawałki jabłek oraz cynamon. Tak przygotowane ciepłe danie jest nie tylko smaczne, ale i pożywne. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy chcą utrzymać fit sylwetkę, a jednocześnie jeść zróżnicowane posiłki. Wybierz do nich mleko o zawartości 1,5% tłuszczu – nie powinno się całkowicie rezygnować z tego składnika, ponieważ jest on nośnikiem smaku i rozpuszczają się w nim niektóre witaminy. Wystarczy pół szklanki, żeby płatki zyskały słodki posmak. Pokrój w kostkę albo zetrzyj na tarce dowolną odmianę jabłka – mogą to być słodkie ligole albo kwaskowate szare renety. Na koniec dopraw płatki owsiane na mleku cynamonem, a Twoje śniadanie będzie przypominać smakiem szarlotkę. Jeśli szukasz sposobu na zdrowe i pożywne śniadanie, owsianka będzie znakomitym wyborem! Przygotuj ją według naszego przepisu.