
Składniki
40 gramów
125 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Płatki zalać wrzącą wodą do poziomu powierzchni płatków i odczekać kilka minut, aż zmiękną.

Krok 2
Dodać mleko, pokrojone w kostkę kawałki jabłka, wymieszać i posypać cynamonem.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: fosforu, potasu, wapnia, magnezu, cynku, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B12, witaminy C.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Płatki owsiane na mleku z jabłkiem
Płatki owsiane na mleku z jabłkiem i cynamonem to zdrowy posiłek na początek dnia. Ich dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania. Płatki wystarczy zalać wrzącą wodą, odstawić, aż zmiękną, a następnie dodać do nich mleko, kawałki jabłek oraz cynamon. Tak przygotowane ciepłe danie jest nie tylko smaczne, ale i pożywne. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy chcą utrzymać fit sylwetkę, a jednocześnie jeść zróżnicowane posiłki. Wybierz do nich mleko o zawartości 1,5% tłuszczu – nie powinno się całkowicie rezygnować z tego składnika, ponieważ jest on nośnikiem smaku i rozpuszczają się w nim niektóre witaminy. Wystarczy pół szklanki, żeby płatki zyskały słodki posmak. Pokrój w kostkę albo zetrzyj na tarce dowolną odmianę jabłka – mogą to być słodkie ligole albo kwaskowate szare renety. Na koniec dopraw płatki owsiane na mleku cynamonem, a Twoje śniadanie będzie przypominać smakiem szarlotkę. Jeśli szukasz sposobu na zdrowe i pożywne śniadanie, owsianka będzie znakomitym wyborem! Przygotuj ją według naszego przepisu.



































