Polędwica z jelenia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

100 mililitrów

1 łyżka

3 sztuki

1 szczypta

0.5 sztuki

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę natrzyj olejem wymieszanym z pieprzem i jednym roztartym ząbkiem czosnku, ciasno zwiń i zawiń w papier pergaminowy, wstaw na 3 godz. do lodówki.

Krok 2

Włóż do brytfanny dodaj połowę oleju, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz lekko skrapiając wrzącą wodą. Upieczone mięso wyjmij, ostudź i pokrój w plastry.

Krok 3

Do brytfanny z sosem dodaj pozostały olej, roztarty czosnek, rozdrobnioną zieloną pietruszkę, chwilę podsmaż, włóż porcje mięsa, posól, podduś pod przykryciem ok. 10 minut na małym ogniu. Podawaj porcje mięsa lekko polane sosem z dodatkiem frytek i zielonej sałaty.

0

Opinie o przepisie

1 osoba ogląda przepis:
Kaszotto warzywne
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej