Dodaj do ksiązki kucharskiej Polędwica z jelenia

Polędwica z jelenia

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Polędwica z jelenia - składniki:

  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • cytryna - 0.5 sztuki
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • cukier - 1 szczypta
  • olej słonecznikowy - 100 mililitrów

Polędwica z jelenia - Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę natrzyj olejem wymieszanym z pieprzem i jednym roztartym ząbkiem czosnku, ciasno zwiń i zawiń w papier pergaminowy, wstaw na 3 godz. do lodówki.
  2. Włóż do brytfanny dodaj połowę oleju, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz lekko skrapiając wrzącą wodą. Upieczone mięso wyjmij, ostudź i pokrój w plastry.
  3. Do brytfanny z sosem dodaj pozostały olej, roztarty czosnek, rozdrobnioną zieloną pietruszkę, chwilę podsmaż, włóż porcje mięsa, posól, podduś pod przykryciem ok. 10 minut na małym ogniu. Podawaj porcje mięsa lekko polane sosem z dodatkiem frytek i zielonej sałaty.
Dodaj do książki kucharskiej

POLĘDWICA Z JELENIA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Polędwicę natrzyj olejem wymieszanym z pieprzem i jednym roztartym ząbkiem czosnku, ciasno zwiń i zawiń w papier pergaminowy, wstaw na 3 godz. do lodówki.

2

Włóż do brytfanny dodaj połowę oleju, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz lekko skrapiając wrzącą wodą. Upieczone mięso wyjmij, ostudź i pokrój w plastry.

3

Do brytfanny z sosem dodaj pozostały olej, roztarty czosnek, rozdrobnioną zieloną pietruszkę, chwilę podsmaż, włóż porcje mięsa, posól, podduś pod przykryciem ok. 10 minut na małym ogniu. Podawaj porcje mięsa lekko polane sosem z dodatkiem frytek i zielonej sałaty.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA JAGNIĘCINA

    Tak jak obiecałem dziś przedstawię mój przepis na jagnięcinę wielkanocną. Wielu z Was ma p...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Risotto z kurczakiem, Przepis z mieso mielone z serem feta, Krupnik, brokuł zapiekany, Przystawki, Curry z ziemniaków i szpinaku, Pikantna potrawka drobiowa, Zapiekanka po rzymsku, Aromatyczne toskańskie kanapki, mieso szynka, mrożone brokuły, Deser dla dzieci "Pingwinek", Pierogi z kapustą i grzybami, Przepis z sosy do mięs, Krokiety ziemniaczane z pomidorową nutką, Przepis z makaron i fasolka, Przepis z krem do ptysiów, Risotto z radicchio, Sandacz smażony w borowikach, Zupa brokułowa, Nadziewane pomidory, Przepis z gotowe kuchnie, Sałatka z makaronem ryżowym , Ziemniaki, kasza z mięsem, Przepis z szaszlyki z kurczaka w sosie czosnkowym, Kotlety schabowe po staropolsku, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Kolorowa sałatka z serem, Kompot z suszu, knorr zupa cebulowa, danie z poledwicy wieprzowej, Jajecznica z oliwkami i serem lazur, Schab w pięciu smakach, Sałatka Gyros, Naleśniki, Tortilla - VIDEO, Przepis z pierś z kurczaka pieczona w piekarniku, Grillowane kiełbaski z serem feta , Ryż, Camembert w bulionowej panierce, Sosy, obiad ze szpinakiem, Lody czekoladowe "Żółw" , Pikantny sos amerykański, Lasagne, Czekoladowe dinozaury, Polędwiczki, Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym, Placuszki z cukinii, Zapiekanka po rzymsku, sałatka z tuńczykiem i ryżem, Sałatki z kurczakiem, Przepis z surówka do zapiekanki, Spaghetti bolognese z kurczakiem , Schab w pięciu smakach, Kluski , Potrawy wielkanocne, Kanapkowe Lody, sos z oliwkami, masa do piernika, ciepłe mleko, Sałatka grecka, udka z kurczaka po chińsku