Polędwica z jelenia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica z jelenia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

200 osób wydrukowało

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 szczypta

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę natrzyj olejem wymieszanym z pieprzem i jednym roztartym ząbkiem czosnku, ciasno zwiń i zawiń w papier pergaminowy, wstaw na 3 godz. do lodówki.

Krok 2

Włóż do brytfanny dodaj połowę oleju, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz lekko skrapiając wrzącą wodą. Upieczone mięso wyjmij, ostudź i pokrój w plastry.

Krok 3

Do brytfanny z sosem dodaj pozostały olej, roztarty czosnek, rozdrobnioną zieloną pietruszkę, chwilę podsmaż, włóż porcje mięsa, posól, podduś pod przykryciem ok. 10 minut na małym ogniu. Podawaj porcje mięsa lekko polane sosem z dodatkiem frytek i zielonej sałaty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica z jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica z jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica z jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica z jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica z jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica z jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica z jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica z jelenia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej