
Składniki
500 gramów
3 sztuki
0.5 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 szczypta
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwicę natrzyj olejem wymieszanym z pieprzem i jednym roztartym ząbkiem czosnku, ciasno zwiń i zawiń w papier pergaminowy, wstaw na 3 godz. do lodówki.
Krok 2
Włóż do brytfanny dodaj połowę oleju, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz lekko skrapiając wrzącą wodą. Upieczone mięso wyjmij, ostudź i pokrój w plastry.
Krok 3
Do brytfanny z sosem dodaj pozostały olej, roztarty czosnek, rozdrobnioną zieloną pietruszkę, chwilę podsmaż, włóż porcje mięsa, posól, podduś pod przykryciem ok. 10 minut na małym ogniu. Podawaj porcje mięsa lekko polane sosem z dodatkiem frytek i zielonej sałaty.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwica z jelenia
Mimo że dziczyzna w naszym kraju nie należy do zbyt popularnych mięs, warto po nią sięgnąć, aby przekonać się, jak pyszne danie można przyrządzić z dzika, jelenia czy sarny. Dziś chcemy wam zaproponować przepis, w którym główną rolę gra polędwica z jelenia. Marynata, której składnikiem jest między innymi czosnek, nadaje wyjątkowego smaku potrawie. Pamiętajcie jedynie, że polędwica z jelenia nie jest daniem ekspresowym. Jej przygotowanie zajmie co najmniej 90 minut. Aby mięso było idealnie upieczone, postępujcie dokładnie według naszego przepisu na polędwicę z jelenia. Nie pozostaje zatem nic innego, jak tylko zabrać się do pracy. Smacznego!
Dla kogo?
Przede wszystkim dla entuzjastów dziczyzny. Polędwica z jelenia w sosie przypadnie do gustu także tym z was, którzy cenią tradycyjną polską kuchnię.
Na jaką okazję?
Impreza, przyjęcie, rodzinny obiad? Podczas tych uroczystości na pewno doskonale sprawdzi się polędwica z jelenia. Przepis jest także propozycją na urozmaicenie świątecznego menu.
Czy wiesz, że?
Jelenie na wolności żyją maksymalnie 15 lat, podczas gdy osobniki hodowane na fermach dożywają nawet 23 lat.
Dla urozmaicenia:
Polędwica z jelenia idealnie łączy się z frytkami, ale jeśli wolisz inne dodatki, wypróbuj ziemniaki gotowane lub opiekane z dodatkiem ziół takich jak rozmaryn, lub tymianek. Pamiętaj jedynie, aby dodawać zioła z umiarem, dzięki czemu unikniesz zbyt intensywnego aromatu, który mógłby pokonać wyjątkowy smak polędwicy z jelenia.





























