Polędwica z jelenia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica z jelenia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 szczypta

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę natrzyj olejem wymieszanym z pieprzem i jednym roztartym ząbkiem czosnku, ciasno zwiń i zawiń w papier pergaminowy, wstaw na 3 godz. do lodówki.

Krok 2

Włóż do brytfanny dodaj połowę oleju, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz lekko skrapiając wrzącą wodą. Upieczone mięso wyjmij, ostudź i pokrój w plastry.

Krok 3

Do brytfanny z sosem dodaj pozostały olej, roztarty czosnek, rozdrobnioną zieloną pietruszkę, chwilę podsmaż, włóż porcje mięsa, posól, podduś pod przykryciem ok. 10 minut na małym ogniu. Podawaj porcje mięsa lekko polane sosem z dodatkiem frytek i zielonej sałaty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica z jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica z jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica z jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica z jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica z jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica z jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica z jelenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica z jelenia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Młoda kapusta z koperkiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica z jeleniaPolędwica z jelenia

Mimo że dziczyzna w naszym kraju nie należy do zbyt popularnych mięs, warto po nią sięgnąć, aby przekonać się, jak pyszne danie można przyrządzić z dzika, jelenia czy sarny. Dziś chcemy wam zaproponować przepis, w którym główną rolę gra polędwica z jelenia. Marynata, której składnikiem jest między innymi czosnek, nadaje wyjątkowego smaku potrawie. Pamiętajcie jedynie, że polędwica z jelenia nie jest daniem ekspresowym. Jej przygotowanie zajmie co najmniej 90 minut. Aby mięso było idealnie upieczone, postępujcie dokładnie według naszego przepisu na polędwicę z jelenia. Nie pozostaje zatem nic innego, jak tylko zabrać się do pracy. Smacznego!

Dla kogo?

Przede wszystkim dla entuzjastów dziczyzny. Polędwica z jelenia w sosie przypadnie do gustu także tym z was, którzy cenią tradycyjną polską kuchnię.

Na jaką okazję?

Impreza, przyjęcie, rodzinny obiad? Podczas tych uroczystości na pewno doskonale sprawdzi się polędwica z jelenia. Przepis jest także propozycją na urozmaicenie świątecznego menu.

Czy wiesz, że?

Jelenie na wolności żyją maksymalnie 15 lat, podczas gdy osobniki hodowane na fermach dożywają nawet 23 lat.

Dla urozmaicenia:

Polędwica z jelenia idealnie łączy się z frytkami, ale jeśli wolisz inne dodatki, wypróbuj ziemniaki gotowane lub opiekane z dodatkiem ziół takich jak rozmaryn, lub tymianek. Pamiętaj jedynie, aby dodawać zioła z umiarem, dzięki czemu unikniesz zbyt intensywnego aromatu, który mógłby pokonać wyjątkowy smak polędwicy z jelenia.