Pomidor z twarożkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa

70 przepisów - 14 dni

Pomidor z twarożkiem

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

60 gramów

10 gramów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pomidora przekrój na pół, usuń gniazda nasienne.

Pomidor z twarożkiem - Krok 1

Krok 2

Do wydrążonego pomidora włóż serek wiejski wymieszanym z pesto oraz ziołami.

Pomidor z twarożkiem - Krok 2
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidor z twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidor z twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidor z twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidor z twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidor z twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidor z twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidor z twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidor z twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidor z twarożkiemPomidor z twarożkiem

Pora na: Drugie śniadanie.

Posiłek we włoskim stylu to przede wszystkim prostota przygotowania i niepowtarzalny aromat. Taka jest właśnie nasza propozycja na drugie śniadanie, w piątym dniu diety. W kilka minut przygotujecie posiłek, wykorzystując jedynie pomidora malinowego, serek capresi, pesto oraz przyprawy. Danie sprawdzi się również jako pyszna przystawka imprezowa, którą możecie zaserwować swoim gościom. Pomidor jest także doskonałym pomysłem na drugie śniadanie jedzone w pracy lub podczas długiej podróży.

Dla kogo?

Pomidor z twarożkiem to doskonała propozycja dla osób aktywnych. Posiłek ten, jako element diety wysokobiałkowej, przypadnie do gustu przede wszystkim sportowcom, ale także każdemu, kto lubi proste i aromatyczne dania w stylu włoskim.

Wiesz, co jesz!

Pomidor z twarożkiem to 199,8 kcal energii, 1,7 g błonnika oraz 4,8 g białka.

Czy wiesz, że?

Nazwa pomidor związana jest bezpośrednio z jabłkami. W 1553 roku Rembert Dodoens użył sformułowania „Poma amoris”, czyli jabłka miłości. Stosowano także określenie „poma aurea” - złote jabłka, które w języku włoskim brzmi „pomi d’oro”.