Pomidory zapiekane z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidory zapiekane z serem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

8 sztuk

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

null

150 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetnij wierzchołki pomidorów i wydrąż środki. Wydrążone środki zachowaj.

Krok 2

Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na rozgrzanym oleju.

Krok 3

Czosnek zmiażdż, dodaj do cebuli wraz z imbirem i podsmaż.

Krok 4

Dodaj środki pomidorów, wymieszaj i duś około 8 minut.

Krok 5

Rozetrzyj twaróg widelcem i dodaj do przestudzonej masy pomidorowej. Wsyp połowę sera żółtego, przypraw kminkiem, kolendrą i pieprzem.

Krok 6

Wydrążone pomidory napełnij nadzieniem i ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.

Krok 7

Posyp żółtym serem i zapiekaj 15 minut w temperaturze 190 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory zapiekane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory zapiekane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory zapiekane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory zapiekane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory zapiekane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory zapiekane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory zapiekane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidory zapiekane z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej