Precle z cynamonem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

103 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

248 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

125 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z cukrem, cynamonem i imbirem, dodaj posiekaną Kasię, jajko i śmietanę.

Krok 2

Wszystko szybko zagnieć.

Krok 3

Ciasto włóż na 1-2 godz. do lodówki, a następnie rozwałkuj cienko i wykrawaj foremką ciasteczka.

Krok 4

Każde ciasteczko obtocz z jednej strony w cukrze cynamonowym i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Krok 5

Piecz w temp. 180 st. C na złoty kolor około 15 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Precle z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Precle z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Precle z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Precle z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Precle z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Precle z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Precle z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kruche ciastka milionera
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Precle z cynamonemPrecle z cynamonem

Precle to przekąski o charakterystycznym kształcie, popularne nie tylko w Polsce, ale też w Niemczech i Czechach. Najczęściej pieczone są na słono i posypywane sezamem lub makiem, ale mogą być również przekąską podawaną na słodko, zwłaszcza w wersji mini. Przyrządź wyborne precle z cynamonem według naszego przepisu. Te kruche ciasteczka są smaczne, proste w przygotowaniu i mogą być podane do porannej kawy czy herbaty albo jako urozmaicenie drugiego śniadania. W robieniu kruchego ciasta ważne jest dokładne schłodzenie składników – to dzięki takiemu zabiegowi ciasto będzie łatwe w obróbce. Zagnieć je w miarę szybko, aby nie ogrzewać go dłońmi, a następnie włóż zawinięte w folię do lodówki i po godzinie lub dwóch rozwałkuj oraz wytnij ciasteczka. Posyp je z jednej strony cukrem cynamonowym, który po upieczeniu stworzy na preclach chrupiącą skorupkę, i upiecz. Po kilkunastu minutach będą gotowe do jedzenia. Wypróbuj nasz przepis na precle z cynamonem i przekonaj się, jak wspaniale smakują. Do dzieła!