Precle z cynamonem

- Krok 1Mąkę wymieszaj z cukrem, cynamonem i imbirem, dodaj posiekaną Kasię, jajko i śmietanę.
- Krok 2Wszystko szybko zagnieć.
- Krok 3Ciasto włóż na 1-2 godz. do lodówki, a następnie rozwałkuj cienko i wykrawaj foremką ciasteczka.
- Krok 4Każde ciasteczko obtocz z jednej strony w cukrze cynamonowym i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Krok 5Piecz w temp. 180 st. C na złoty kolor około 15 min.

Precle to przekąski o charakterystycznym kształcie, popularne nie tylko w Polsce, ale też w Niemczech i Czechach. Najczęściej pieczone są na słono i posypywane sezamem lub makiem, ale mogą być również przekąską podawaną na słodko, zwłaszcza w wersji mini. Przyrządź wyborne precle z cynamonem według naszego przepisu. Te kruche ciasteczka są smaczne, proste w przygotowaniu i mogą być podane do porannej kawy czy herbaty albo jako urozmaicenie drugiego śniadania. W robieniu kruchego ciasta ważne jest dokładne schłodzenie składników – to dzięki takiemu zabiegowi ciasto będzie łatwe w obróbce. Zagnieć je w miarę szybko, aby nie ogrzewać go dłońmi, a następnie włóż zawinięte w folię do lodówki i po godzinie lub dwóch rozwałkuj oraz wytnij ciasteczka. Posyp je z jednej strony cukrem cynamonowym, który po upieczeniu stworzy na preclach chrupiącą skorupkę, i upiecz. Po kilkunastu minutach będą gotowe do jedzenia. Wypróbuj nasz przepis na precle z cynamonem i przekonaj się, jak wspaniale smakują. Do dzieła!