Ciasto Prince Polo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto Prince Polo

Autor: Barbara Klim

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
24 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

13 sztuk

1.5 szklanki

2 łyżki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

15 dekagramów

20 dekagramów

10 dekagramów

6 sztuk

3 łyżki

3.5 szklanki

0.5 opakowania

0.5 opakowania

200 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiecz biszkopt: 6 białek ubij ze szczyptą soli i 3/4 szklanki cukru na sztywną pianę. Ubijając dodawaj po 1 żółtku. Do masy jajecznej dodaj wymieszane 1i 1/3 szkl mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 łyżki kakao. Delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto na prostokątną blachę i piecz w temp 170 stopni C przez ok 40 min.Po wystudzeniu przekrój na dwa blaty.

Krok 2

Upiecz wkładkę batonikową: 7 białek ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i z cukrem pudrem. Dodać orzechy(1/2 posiekane a 1/2 starte na tarce), kokos,i pokrojone 3 Prince Pola.Przełożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia w temp.170 stopni C ok 30 min.

Krok 3

Przygotuj krem: Z 7 żółtek, 4 łyżek cukru, 3 łyżek mąki zwykłej, 3 łyżek maki ziemniaczanej oraz 3 i 1/2 szkl mleka ugotuj budyń. Wystudź. Zimny utrzyj z 200 g masła. Dodaj 3 pozostałe Prince Pola oraz posiekane czekolady.Delikatnie wymieszaj.

Krok 4

Złożenie ciasta: Na blachę przełóż pierwszy biszkopt.Posmaruj go połową kremu. Następnie połóż wkładkę batonikową, którą posmaruj drugą połową kremu. Na górę połóż drugi biszkopt. Polej górę polewą czekoladową.

Barbara Klim

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Prince Polo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Prince Polo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Prince Polo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Prince Polo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Prince Polo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Prince Polo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Prince Polo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Prince Polo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Aperol Spritz – przepis
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej