Ciasto Prince Polo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto Prince Polo

Autor: Barbara Klim

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
24 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

13 sztuk

1.5 szklanki

2 łyżki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

15 dekagramów

20 dekagramów

10 dekagramów

6 sztuk

3 łyżki

3.5 szklanki

0.5 opakowania

0.5 opakowania

200 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiecz biszkopt: 6 białek ubij ze szczyptą soli i 3/4 szklanki cukru na sztywną pianę. Ubijając dodawaj po 1 żółtku. Do masy jajecznej dodaj wymieszane 1i 1/3 szkl mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 łyżki kakao. Delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto na prostokątną blachę i piecz w temp 170 stopni C przez ok 40 min.Po wystudzeniu przekrój na dwa blaty.

Krok 2

Upiecz wkładkę batonikową: 7 białek ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i z cukrem pudrem. Dodać orzechy(1/2 posiekane a 1/2 starte na tarce), kokos,i pokrojone 3 Prince Pola.Przełożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia w temp.170 stopni C ok 30 min.

Krok 3

Przygotuj krem: Z 7 żółtek, 4 łyżek cukru, 3 łyżek mąki zwykłej, 3 łyżek maki ziemniaczanej oraz 3 i 1/2 szkl mleka ugotuj budyń. Wystudź. Zimny utrzyj z 200 g masła. Dodaj 3 pozostałe Prince Pola oraz posiekane czekolady.Delikatnie wymieszaj.

Krok 4

Złożenie ciasta: Na blachę przełóż pierwszy biszkopt.Posmaruj go połową kremu. Następnie połóż wkładkę batonikową, którą posmaruj drugą połową kremu. Na górę połóż drugi biszkopt. Polej górę polewą czekoladową.

Barbara Klim

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Prince Polo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Prince Polo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Prince Polo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Prince Polo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Prince Polo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Prince Polo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Prince Polo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Prince Polo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej