Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku
łatwe
349 osób zapisało

Składniki
600 gramów
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
5 sztuk
1 pęczek
1 pęczek
3 sztuki
2 cm
3 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Limonkę otrzyj ze skóry, wyciśnij z niej sok. Udka kurczaka bez kości i skóry pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, natrzyj skórką z limonki i papryką. Odstaw mięso na bok. Paprykę pokrój na kawałki o wielkości ok. 2 cm, cukinię przekrój wzdłuż na cztery części, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój w plastry o grubości 1 cm. Obierz marchew, pokrój ją w grube plastry. Brokuł pokrój na małe różyczki. Szalotkę pokrój w ćwiartki, posiekaj czosnek, natkę kolendry i bazylię. Imbir i dwa średniej wielkości dojrzałe pomidory zetrzyj na tarce. Rozbij tłuczkiem zgrubiałe części trawy cytrynowej.

Krok 2
Zamarynowanego kurczaka delikatnie oprósz mąką ziemniaczaną i obsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Odłóż usmażone mięso na bok. Na tej samej patelni zeszklij szalotkę, przełóż ją na bok, a potem dodaj marchew i paprykę. Smaż warzywa przez ok. 2–3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodaj starte pomidory, trawę cytrynową i liście limonki. Gotuj przez kolejne 2 minuty, aż pomidory zaczną delikatnie przywierać do patelni. W tym czasie dodaj szalotkę, usmażone mięso, brokuły, wlej mleko kokosowe i sok z limonki. Następnie wsyp przyprawę Czerwone Curry Knorr, dodaj sosy rybny i sojowy. Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 5 minut, mieszając danie co jakiś czas.

Krok 3
Gotowego kurczaka dopraw do smaku cukrem oraz świeżymi ziołami – natką kolendry i bazylią.


Dobra rada:
Idealnym dodatkiem do tak przygotowanego kurczaka będą uprażone wcześniej orzechy nerkowca.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku
Kuchnia tajska to jedna z najbardziej różnorodnych kuchni świata, którą łatwo zmodyfikować do własnego gustu. Najlepszym tego przykładem jest curry, które można podać ze wszystkim, a żaden przepis nie sprawia, że trzeba wyrzec się mięsa lub ulubionych warzyw bądź owoców. Tym razem zdradzimy ci, jak przygotować kurczaka z warzywami w pikantnym, czerwonym curry.
Dla kogo?
Dla osób chwilowo niemających pomysłu na obiad, a u których w kuchennych szafkach i lodówce pełno jest rzeczy, które trzeba zjeść już teraz. Miłośnicy pysznych oraz aromatycznych dań również znajdą powody do zachwytów!
Na jaką okazję?
Czerwone curry jest świetną opcją na obiad, kolację lub późne śniadanie. Może być także perfekcyjnym “wstępem do egzotyki” dla osób, które preferują tradycjonalną, polską kuchnię.
Czy wiesz, że?
Curry w różnych rejonach Azji oznacza coś innego. Inne przepisy oraz definicje curry znaleźć można w Pakistanie, Indonezji, Japonii, Wietnamie i Tajlandii. Z kolei w Europie utrwaliło się, że curry to przede wszystkim mieszanka przypraw przywieziona przez brytyjskich podróżników.
Dla urozmaicenia:
Dla większego wydobycia smaków można użyć młynka lub moździerza, by ręcznie zmielić lub zmiażdżyć czosnek, kolendrę albo chili.