Proste czerwone tajskie curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

428 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

359 osób wydrukowało

Pobierz pdf

585 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kurczaka w cienkie paski, cebulę w plastry. Papryki wydrąż i pokrój w plastry. Marchewki pokrój w plastry lub słupki.

Krok 2

Rozgrzej 1 łyżkę margaryny w dużym rondlu i podsmaż cebulę aż do zeszklenia. Dodaj marchew, paprykę i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Przełóż warzywa do innego naczynia. Dodaj paski mięsa do rondla i smaż przez około 5 minut, aż do zarumienienia. Włóż warzywa z powrotem do rondla.

Krok 3

Dodaj mleko kokosowe, 100 ml wody, czerwoną pastę curry i kostkę Rosołu z kury Knorr. Całość doprowadź do wrzenia i duś jeszcze przez 5 minut. Podawaj z ryżem jaśminowym z dodatkiem świeżej bazylii lub kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Im więcej, tym lepiej. Dodaj więcej warzyw do tej potrawy: cukinię, groszek cukrowy, kapustę pekińską, szpinak i inne które lubisz.

1

Opinie o przepisie

  • Malgorzata Schiemann

    Malgorzata Schiemann

    musze jutro zrobic wyglada apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Proste czerwone tajskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Proste czerwone tajskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Proste czerwone tajskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Proste czerwone tajskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Proste czerwone tajskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Proste czerwone tajskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Proste czerwone tajskie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Proste czerwone tajskie curryProste czerwone tajskie curry

W pochmurny i zimny dzień najlepiej wybierać takie potrawy, które dodadzą energii i rozgrzeją. Kuchnia orientalna ma do zaoferowania bogactwo smaków i aromatów, dlatego też dobrze jest ją poznać. Z naszą pomocą wyczarujesz nieskomplikowane a urozmaicone dania dalekowschodnie, w których zakochasz się ty i twoja rodzina. Zatem do dzieła! Na rozgrzewkę proponujemy proste tajskie curry. Jest to danie z filetu drobiowego, przyprawione na słodko. Dlatego też wśród składników znajdziemy słodkie warzywa, takie jak marchewka i słodka papryka. Mleko kokosowe zamieni się w pyszny sos, w którym skąpane będą kawałki kurczaka i warzyw. Tajskie curry należy podawać w towarzystwie ryżu. Możesz wybrać popularny biały ryż, bądź też jego brązową odmianę. Całość koniecznie posyp zieloną cebulką dymką, która nada całości piękny wygląd.