Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Autor: Maciek Adamczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

10 sztuk

800 gramów

330 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fileta z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Przypraw solą i pieprzem.

Krok 2

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (al dente).

Krok 3

Kurczaka usmaż na oleju z suszonych pomidorów.

Krok 4

Do kurczaka dodaj pokrojone pomidory, oraz posiekany czosnek. Smaż przez około 3 minuty.

Krok 5

Dodaj śmietanę i smaż do momentu, aż sos zgęstnieje i będzie kremowy. Można do smaku doprawić solą i pieprzem.

Krok 6

Dodaj ugotowany makaron i smaż jeszcze chwilę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Żeberka w glazurze
czas przygotowania
150 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej