STRUDEL JARZYNOWY przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

STRUDEL JARZYNOWY

Autor: Aneta Wesołowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

5 dekagramów

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

850 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

ZAGNIEŚĆ MĄKĘ Z TŁUSZCZEM, POSOLIĆ. DODAĆ OCET I 0,5 SZKLANKI CIEPŁEJ WODY. PODCZAS WYRABIANIA UDERZAĆ CIASTEM O BLAT, ABY USUNĄĆ PĘCHERZYKI POWIETRZA. ODSTAWIĆ NA 30 MIN. W CIEPŁE MIEJSCE.

Krok 2

PAPRYKĘ POKROIĆ W CIENKIE PASKI, KAPUSTĘ DROBNO POSZATKOWAĆ . CEBULĘ POKROIĆ W PLASTERKI. ROZGRZAĆ OLEJ NA PATELNI, PODSMAŻYĆ WARZYWA. DODAĆ KECZUP I SOS SOJOWY. DOPRAWIĆ SOLĄ, PIEPRZEM, KMINKIEM, SŁODKĄ PAPRYKĄ.

Krok 3

CIASTO ROZGNIEŚĆ, ROZWAŁKOWAĆ NA POSYPANYM MĄKĄ BLACIE W PROSTOKĄT O WYM. 40 x 50 CM.

Krok 4

POSMAROWAĆ PŁAT CIASTA KONCENTRATEM POMIDOROWYM, ROZŁOŻYĆ NADZIENIE, POZOSTAWIAJĄC 3 CM. BRZEGU. ZROLOWAĆ, UŁOŻYĆ NA WYSMAROWANEJ TŁUSZCZEM BLASZE. POSMAROWAĆ CIASTO ŚMIETANĄ, PIEC 30-40 MIN. W TEMP. 200 ST.

Krok 5

ROZETRZEĆ ODSĄCZONE POMIDORY. ZIELENINĘ DROBNO POSIEKAĆ. PODGRZAĆ W RONDELKU PRZECIER POMIDOROWY, ZIELENINĘ, DODAĆ SÓL, PIEPRZ, PAPRYKĘ.

Krok 6

KROIĆ CIASTO, KIEDY JEST JESZCZE CIEPŁE. PODAWAĆ Z SOSEM POMIDOROWYM.

Aneta Wesołowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • STRUDEL JARZYNOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • STRUDEL JARZYNOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • STRUDEL JARZYNOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • STRUDEL JARZYNOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • STRUDEL JARZYNOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • STRUDEL JARZYNOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • STRUDEL JARZYNOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • STRUDEL JARZYNOWY - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej