STRUDEL JARZYNOWY przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

STRUDEL JARZYNOWY

Autor: Aneta Wesołowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

5 dekagramów

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

850 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

ZAGNIEŚĆ MĄKĘ Z TŁUSZCZEM, POSOLIĆ. DODAĆ OCET I 0,5 SZKLANKI CIEPŁEJ WODY. PODCZAS WYRABIANIA UDERZAĆ CIASTEM O BLAT, ABY USUNĄĆ PĘCHERZYKI POWIETRZA. ODSTAWIĆ NA 30 MIN. W CIEPŁE MIEJSCE.

Krok 2

PAPRYKĘ POKROIĆ W CIENKIE PASKI, KAPUSTĘ DROBNO POSZATKOWAĆ . CEBULĘ POKROIĆ W PLASTERKI. ROZGRZAĆ OLEJ NA PATELNI, PODSMAŻYĆ WARZYWA. DODAĆ KECZUP I SOS SOJOWY. DOPRAWIĆ SOLĄ, PIEPRZEM, KMINKIEM, SŁODKĄ PAPRYKĄ.

Krok 3

CIASTO ROZGNIEŚĆ, ROZWAŁKOWAĆ NA POSYPANYM MĄKĄ BLACIE W PROSTOKĄT O WYM. 40 x 50 CM.

Krok 4

POSMAROWAĆ PŁAT CIASTA KONCENTRATEM POMIDOROWYM, ROZŁOŻYĆ NADZIENIE, POZOSTAWIAJĄC 3 CM. BRZEGU. ZROLOWAĆ, UŁOŻYĆ NA WYSMAROWANEJ TŁUSZCZEM BLASZE. POSMAROWAĆ CIASTO ŚMIETANĄ, PIEC 30-40 MIN. W TEMP. 200 ST.

Krok 5

ROZETRZEĆ ODSĄCZONE POMIDORY. ZIELENINĘ DROBNO POSIEKAĆ. PODGRZAĆ W RONDELKU PRZECIER POMIDOROWY, ZIELENINĘ, DODAĆ SÓL, PIEPRZ, PAPRYKĘ.

Krok 6

KROIĆ CIASTO, KIEDY JEST JESZCZE CIEPŁE. PODAWAĆ Z SOSEM POMIDOROWYM.

Aneta Wesołowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • STRUDEL JARZYNOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • STRUDEL JARZYNOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • STRUDEL JARZYNOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • STRUDEL JARZYNOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • STRUDEL JARZYNOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • STRUDEL JARZYNOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • STRUDEL JARZYNOWY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • STRUDEL JARZYNOWY - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej