
Składniki
25 dekagramów
5 dekagramów
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
50 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
4 łyżki
4 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
850 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
ZAGNIEŚĆ MĄKĘ Z TŁUSZCZEM, POSOLIĆ. DODAĆ OCET I 0,5 SZKLANKI CIEPŁEJ WODY. PODCZAS WYRABIANIA UDERZAĆ CIASTEM O BLAT, ABY USUNĄĆ PĘCHERZYKI POWIETRZA. ODSTAWIĆ NA 30 MIN. W CIEPŁE MIEJSCE.
Krok 2
PAPRYKĘ POKROIĆ W CIENKIE PASKI, KAPUSTĘ DROBNO POSZATKOWAĆ . CEBULĘ POKROIĆ W PLASTERKI. ROZGRZAĆ OLEJ NA PATELNI, PODSMAŻYĆ WARZYWA. DODAĆ KECZUP I SOS SOJOWY. DOPRAWIĆ SOLĄ, PIEPRZEM, KMINKIEM, SŁODKĄ PAPRYKĄ.
Krok 3
CIASTO ROZGNIEŚĆ, ROZWAŁKOWAĆ NA POSYPANYM MĄKĄ BLACIE W PROSTOKĄT O WYM. 40 x 50 CM.
Krok 4
POSMAROWAĆ PŁAT CIASTA KONCENTRATEM POMIDOROWYM, ROZŁOŻYĆ NADZIENIE, POZOSTAWIAJĄC 3 CM. BRZEGU. ZROLOWAĆ, UŁOŻYĆ NA WYSMAROWANEJ TŁUSZCZEM BLASZE. POSMAROWAĆ CIASTO ŚMIETANĄ, PIEC 30-40 MIN. W TEMP. 200 ST.
Krok 5
ROZETRZEĆ ODSĄCZONE POMIDORY. ZIELENINĘ DROBNO POSIEKAĆ. PODGRZAĆ W RONDELKU PRZECIER POMIDOROWY, ZIELENINĘ, DODAĆ SÓL, PIEPRZ, PAPRYKĘ.
Krok 6
KROIĆ CIASTO, KIEDY JEST JESZCZE CIEPŁE. PODAWAĆ Z SOSEM POMIDOROWYM.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej