
Składniki
1.2 kilograma
4 łyżki
4 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 łyżka
2 cm
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso kroimy w plastry o grubości około 3 cm. Do miski dodajemy olej,przyprawę do mięs, czosnek granulowany, jedną kostkę wołową, paprykę słodką, wyciskamy plaster cytryny i dodajemy pieprz cytrynowy. Wszystko mieszamy do jednolitej konsystencji. Uzyskaną marynatą smarujemy dokładnie kawałki mięsa z każdej strony. Wkładamy do miski, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Krok 2
Po wyciągnięciu z lodówki, na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki mięsa z każdej strony w celu zamknięcia porów. Podsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3
W osobnej misce przygotowujemy sos. Dwie szklanki wrzącej wody wlewamy do miski, do tego dodajemy kostkę wołową i mieszamy do jej rozpuszczenia. Wywar polewamy na wcześniej ułożone kawałki mięsa w naczyniu żaroodpornym. Do tego dodajemy duszoną cebulę. Kroimy w paski paprykę czerwoną, oraz w plastry pomidora i układamy obok siebie na przemian -pomidor-papryka- na mięsie w naczyniu żaroodpornym. Polewamy na to jeszcze tłuszczem z patelni, na której podsmażaliśmy mięso. Wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na około 2 h. Podajemy z ziemniakami oraz duszoną marchewką. Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























