Wołowina otulona Pomidorem i Papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina otulona Pomidorem i Papryką

Autor: Krystian Orłowski

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżka

2 cm

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kroimy w plastry o grubości około 3 cm. Do miski dodajemy olej,przyprawę do mięs, czosnek granulowany, jedną kostkę wołową, paprykę słodką, wyciskamy plaster cytryny i dodajemy pieprz cytrynowy. Wszystko mieszamy do jednolitej konsystencji. Uzyskaną marynatą smarujemy dokładnie kawałki mięsa z każdej strony. Wkładamy do miski, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Krok 2

Po wyciągnięciu z lodówki, na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki mięsa z każdej strony w celu zamknięcia porów. Podsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

W osobnej misce przygotowujemy sos. Dwie szklanki wrzącej wody wlewamy do miski, do tego dodajemy kostkę wołową i mieszamy do jej rozpuszczenia. Wywar polewamy na wcześniej ułożone kawałki mięsa w naczyniu żaroodpornym. Do tego dodajemy duszoną cebulę. Kroimy w paski paprykę czerwoną, oraz w plastry pomidora i układamy obok siebie na przemian -pomidor-papryka- na mięsie w naczyniu żaroodpornym. Polewamy na to jeszcze tłuszczem z patelni, na której podsmażaliśmy mięso. Wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na około 2 h. Podajemy z ziemniakami oraz duszoną marchewką. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej