Wołowina otulona Pomidorem i Papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina otulona Pomidorem i Papryką

Autor: Krystian Orłowski

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżka

2 cm

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kroimy w plastry o grubości około 3 cm. Do miski dodajemy olej,przyprawę do mięs, czosnek granulowany, jedną kostkę wołową, paprykę słodką, wyciskamy plaster cytryny i dodajemy pieprz cytrynowy. Wszystko mieszamy do jednolitej konsystencji. Uzyskaną marynatą smarujemy dokładnie kawałki mięsa z każdej strony. Wkładamy do miski, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Krok 2

Po wyciągnięciu z lodówki, na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki mięsa z każdej strony w celu zamknięcia porów. Podsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

W osobnej misce przygotowujemy sos. Dwie szklanki wrzącej wody wlewamy do miski, do tego dodajemy kostkę wołową i mieszamy do jej rozpuszczenia. Wywar polewamy na wcześniej ułożone kawałki mięsa w naczyniu żaroodpornym. Do tego dodajemy duszoną cebulę. Kroimy w paski paprykę czerwoną, oraz w plastry pomidora i układamy obok siebie na przemian -pomidor-papryka- na mięsie w naczyniu żaroodpornym. Polewamy na to jeszcze tłuszczem z patelni, na której podsmażaliśmy mięso. Wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na około 2 h. Podajemy z ziemniakami oraz duszoną marchewką. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Siekanka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej