Chleb przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chleb

Autor: Aneta Wesołowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 kilogram

2.5 dekagrama

0.75 łyżeczki

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

ZAKWAS: DO 100 GR. MĄKI ŻYTNIEJ TYP 2000 DODAĆ LETNIEJ, PRZEGOTOWANEJ WODY (KONSYSTENCJA GĘSTEJ ŚMIETANY). CO 12 GODZ. PAPKĘ WYMIESZAĆ I PRZEZ 5 DNI DOKARMIAĆ TZN. DODAWAĆ GARŚĆ MĄKI I TROCHĘ WODY (MOŻNA DODAĆ 2 ŁYŻECZKI DROŻDŻY SUCHYCH).

Krok 2

CHLEB: ZACZYN, 1 SZKLANKA LETNIEJ WODY, 1 SZKLANKA MĄKI ŻYTNIEJ 2000 WYMIESZAĆ I POZOSTAWIĆ 10 MIN. 6 GODZ. W TEMP. POKOJOWEJ.

Krok 3

2,5 DKG DROŻDŻY ROZROBIĆ Z CUKREM W ODROBINIE CIEPŁEGO MLEKA LUB WODY, POZOSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA. PRZELAĆ DO 1 KG MĄKI (ŻYTNIEJ LUB PSZENNEJ), DODAĆ 0,5 ŁYŻECZKI CUKRU, 3 ŁYŻECZKI SOLI, 3 SZKLANKI LETNIEJ WODY. WYMIESZAĆ I ODŁOŻYĆ 3 ŁYŻKI NA NASTĘPNY ZACZYN (MOŻNA TRZYMAĆ W LODÓWCE POD PRZYKRYCIEM PRZEZ 2 TYGODNIE) . DO CIASTA MOŻNA DODAĆ RÓŻNE ZIARNA, OTRĘBY. ODSTAWIĆ NA 1 GODZ. LUB PODZIELIĆ NA 2 FOREMKI I ODSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA Q PIEKARNIKU W TEMP. 50 ST. , POTEM ZWIĘKSZYĆ TEMP. DO OK. 150-200 ST. I PIEC 1 GODZ.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej