
Składniki
350 gramów
1 kilogram
2.5 dekagrama
0.75 łyżeczki
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
ZAKWAS: DO 100 GR. MĄKI ŻYTNIEJ TYP 2000 DODAĆ LETNIEJ, PRZEGOTOWANEJ WODY (KONSYSTENCJA GĘSTEJ ŚMIETANY). CO 12 GODZ. PAPKĘ WYMIESZAĆ I PRZEZ 5 DNI DOKARMIAĆ TZN. DODAWAĆ GARŚĆ MĄKI I TROCHĘ WODY (MOŻNA DODAĆ 2 ŁYŻECZKI DROŻDŻY SUCHYCH).
Krok 2
CHLEB: ZACZYN, 1 SZKLANKA LETNIEJ WODY, 1 SZKLANKA MĄKI ŻYTNIEJ 2000 WYMIESZAĆ I POZOSTAWIĆ 10 MIN. 6 GODZ. W TEMP. POKOJOWEJ.
Krok 3
2,5 DKG DROŻDŻY ROZROBIĆ Z CUKREM W ODROBINIE CIEPŁEGO MLEKA LUB WODY, POZOSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA. PRZELAĆ DO 1 KG MĄKI (ŻYTNIEJ LUB PSZENNEJ), DODAĆ 0,5 ŁYŻECZKI CUKRU, 3 ŁYŻECZKI SOLI, 3 SZKLANKI LETNIEJ WODY. WYMIESZAĆ I ODŁOŻYĆ 3 ŁYŻKI NA NASTĘPNY ZACZYN (MOŻNA TRZYMAĆ W LODÓWCE POD PRZYKRYCIEM PRZEZ 2 TYGODNIE) . DO CIASTA MOŻNA DODAĆ RÓŻNE ZIARNA, OTRĘBY. ODSTAWIĆ NA 1 GODZ. LUB PODZIELIĆ NA 2 FOREMKI I ODSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA Q PIEKARNIKU W TEMP. 50 ST. , POTEM ZWIĘKSZYĆ TEMP. DO OK. 150-200 ST. I PIEC 1 GODZ.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej