Rosolnik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosolnik

Autor: Kinga Surma

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłukać, pokroić w kawałki, dodać liść laurowy i gotować przez ok. 1 godzinę.

Krok 2

Kaszę perłową dobrze opłucz pod chłodną wodą. Osobno gotować 30 minut.

Krok 3

Ziemniaki obrać, pokroić, dodać do bulionu z mięsem. Gdy się zagotuje, dodać przygotowaną kaszę perłową.

Krok 4

Cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce. Podsmażyć na oleju. Dodać czosnek, ogórki pokroić w kostkę i podsmażyć. Kolejno dodać pasatę pomidorową i lekko wszystko podsmażyć, dodać do zupy. Wrzucić liść laurowy, sól, pieprz, kostkę rosołową. Gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia.

Krok 5

Koper drobno posiekać i wrzucić do zupy. Podawać z kwaśną śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosolnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosolnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosolnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosolnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosolnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosolnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosolnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosolnik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej