
Składniki
50 gramów
400 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
0.5 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso opłukać, pokroić w kawałki, dodać liść laurowy i gotować przez ok. 1 godzinę.
Krok 2
Kaszę perłową dobrze opłucz pod chłodną wodą. Osobno gotować 30 minut.
Krok 3
Ziemniaki obrać, pokroić, dodać do bulionu z mięsem. Gdy się zagotuje, dodać przygotowaną kaszę perłową.
Krok 4
Cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce. Podsmażyć na oleju. Dodać czosnek, ogórki pokroić w kostkę i podsmażyć. Kolejno dodać pasatę pomidorową i lekko wszystko podsmażyć, dodać do zupy. Wrzucić liść laurowy, sól, pieprz, kostkę rosołową. Gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia.
Krok 5
Koper drobno posiekać i wrzucić do zupy. Podawać z kwaśną śmietaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej