
Składniki
200 gramów
100 gramów
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schłodzone masło, pokrojone na kawałki siekamy z mąką, wyrabiamy rękami tak żeby przypominało piasek, następnie dodajemy wodę, jajko i zagniatamy dokładnie w kule. Uformowaną kule owijamy folią spożywczą i dajemy na 30 minut do lodówki.
Krok 2
W międzyczasie odsączamy tuńczyka, a cebule kroimy w małe piórka i szklimy na rumiano na patelni na oleju. Ser kroimy w cienkie plasterki a potem na kawałki wielkości mniej więcej kawałków ciasta.
Krok 3
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na bardzo cienki placek. Nierówne brzegi odkrawamy, a placek kroimy na cienkie długie paski (jak kiedyś makaron), następnie każdy pasek na romby. Kawałki ciasta układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 4
Na połowę kawałków ciasta wykładamy małą łyżeczką porcje tuńczyka, na druga część porcje cebuli. Na każdy kawałek nałożyć kropelkę keczupu, a następnie przykryć kawałkiem sera żółtego.
Krok 5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15-20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej