Tartinki z tuńczykiem i cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tartinki z tuńczykiem i cebulą

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schłodzone masło, pokrojone na kawałki siekamy z mąką, wyrabiamy rękami tak żeby przypominało piasek, następnie dodajemy wodę, jajko i zagniatamy dokładnie w kule. Uformowaną kule owijamy folią spożywczą i dajemy na 30 minut do lodówki.

Krok 2

W międzyczasie odsączamy tuńczyka, a cebule kroimy w małe piórka i szklimy na rumiano na patelni na oleju. Ser kroimy w cienkie plasterki a potem na kawałki wielkości mniej więcej kawałków ciasta.

Krok 3

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na bardzo cienki placek. Nierówne brzegi odkrawamy, a placek kroimy na cienkie długie paski (jak kiedyś makaron), następnie każdy pasek na romby. Kawałki ciasta układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 4

Na połowę kawałków ciasta wykładamy małą łyżeczką porcje tuńczyka, na druga część porcje cebuli. Na każdy kawałek nałożyć kropelkę keczupu, a następnie przykryć kawałkiem sera żółtego.

Krok 5

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15-20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej