
Składniki
200 gramów
100 gramów
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schłodzone masło, pokrojone na kawałki siekamy z mąką, wyrabiamy rękami tak żeby przypominało piasek, następnie dodajemy wodę, jajko i zagniatamy dokładnie w kule. Uformowaną kule owijamy folią spożywczą i dajemy na 30 minut do lodówki.
Krok 2
W międzyczasie odsączamy tuńczyka, a cebule kroimy w małe piórka i szklimy na rumiano na patelni na oleju. Ser kroimy w cienkie plasterki a potem na kawałki wielkości mniej więcej kawałków ciasta.
Krok 3
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na bardzo cienki placek. Nierówne brzegi odkrawamy, a placek kroimy na cienkie długie paski (jak kiedyś makaron), następnie każdy pasek na romby. Kawałki ciasta układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 4
Na połowę kawałków ciasta wykładamy małą łyżeczką porcje tuńczyka, na druga część porcje cebuli. Na każdy kawałek nałożyć kropelkę keczupu, a następnie przykryć kawałkiem sera żółtego.
Krok 5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15-20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej