Tartinki z tuńczykiem i cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tartinki z tuńczykiem i cebulą

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schłodzone masło, pokrojone na kawałki siekamy z mąką, wyrabiamy rękami tak żeby przypominało piasek, następnie dodajemy wodę, jajko i zagniatamy dokładnie w kule. Uformowaną kule owijamy folią spożywczą i dajemy na 30 minut do lodówki.

Krok 2

W międzyczasie odsączamy tuńczyka, a cebule kroimy w małe piórka i szklimy na rumiano na patelni na oleju. Ser kroimy w cienkie plasterki a potem na kawałki wielkości mniej więcej kawałków ciasta.

Krok 3

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na bardzo cienki placek. Nierówne brzegi odkrawamy, a placek kroimy na cienkie długie paski (jak kiedyś makaron), następnie każdy pasek na romby. Kawałki ciasta układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 4

Na połowę kawałków ciasta wykładamy małą łyżeczką porcje tuńczyka, na druga część porcje cebuli. Na każdy kawałek nałożyć kropelkę keczupu, a następnie przykryć kawałkiem sera żółtego.

Krok 5

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15-20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tartinki z tuńczykiem i cebulą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej