
Składniki
200 gramów
100 gramów
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schłodzone masło, pokrojone na kawałki siekamy z mąką, wyrabiamy rękami tak żeby przypominało piasek, następnie dodajemy wodę, jajko i zagniatamy dokładnie w kule. Uformowaną kule owijamy folią spożywczą i dajemy na 30 minut do lodówki.
Krok 2
W międzyczasie odsączamy tuńczyka, a cebule kroimy w małe piórka i szklimy na rumiano na patelni na oleju. Ser kroimy w cienkie plasterki a potem na kawałki wielkości mniej więcej kawałków ciasta.
Krok 3
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na bardzo cienki placek. Nierówne brzegi odkrawamy, a placek kroimy na cienkie długie paski (jak kiedyś makaron), następnie każdy pasek na romby. Kawałki ciasta układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 4
Na połowę kawałków ciasta wykładamy małą łyżeczką porcje tuńczyka, na druga część porcje cebuli. Na każdy kawałek nałożyć kropelkę keczupu, a następnie przykryć kawałkiem sera żółtego.
Krok 5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15-20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























