Pychotka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

10 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

20 dekagramów

40 dekagramów

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 słoik

1 opakowanie

10 dekagramów

20 dekagramów

masa:

0.5 litra

2 opakowania

1 opakowanie

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: mąkę, Kasię, cukier puder- skruszyć jak na kruszonkę. Na środku zrobić wgłębienie i wlać tam śmietanę wymieszaną z żółtkami, proszkiem, sodą.

Krok 2

Zagnieść szybo ciasto. Podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch takich samych blachach. Ciasto posmarować powidłami.

Krok 3

Z ciasta zostały nam białka, więc podziel je na dwie miski po 2 białka i ubij osobno z cukrem kryształem, który też podziel na pół.

Krok 4

Wyszły nam więc 2 białka ubite z 10 dkg. cukru. Taką bezę wyłóż na ciasto z marmoladą, posyp orzechami według uznania i upiec ok. 20 min. Tak samo postąp z drugim ciastem.

Krok 5

MASA: Z mleka i budyniu ugotuj budyń. Ostudź.

Krok 6

Zimny zmiksuj z Kasią i cukrem. Zimne placki przełóż masą. Schłodź w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej