Halloumi w panierce - smażony ser panierowany | Przepisy.pl pixel

Pyszny ser halloumi w panierce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

5 łyżek

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser pokrój na 4 grube plastry obtocz najpierw w jajku rozmieszanym z solą, a następnie w bułce i migdałach.

Krok 2

Smaż na rozgrzanej oliwie przez kilka minut z każdej strony, aż panierka nabierze złotego koloru.

Krok 3

Pyszny ser halloumi w panierce podawaj do warzyw lub sałatek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszny ser halloumi w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszny ser halloumi w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszny ser halloumi w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszny ser halloumi w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszny ser halloumi w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszny ser halloumi w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszny ser halloumi w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyszny ser halloumi w panierce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyszny ser halloumi w paniercePyszny ser halloumi w panierce

Miłośnicy serów na pewno znają halloumi, który wyróżnia się ciekawym i delikatnym smakiem. Jeśli szukacie pomysłu na przygotowanie dania z wykorzystaniem tego sera, wypróbujcie nasz przepis na halloumi w panierce. Czego potrzebujecie? Oczywiście sera, a także: jajek, bułki tartej, mielonych migdałów, soli, pieprzu i oliwy z oliwek. Składniki te stworzą pyszną panierkę, która po usmażeniu stanie się bardzo chrupiąca. Co istotne, panierowane halloumi przygotujecie w 30 minut! Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko zrobić niezbędne zakupy i oddać się kulinarnym aktywnościom, by spróbować sera halloumi w bułce tartej. Będzie szybko, pysznie i oryginalnie!

Dla kogo?

Ser halloumi panierowany to propozycja dla osób szukających nietuzinkowych pomysłów na dodatki do dań. Przepis z pewnością przypadnie do gustu także tym z was, którzy nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na codzienne gotowanie.

Na jaką okazję?

Panierowane halloumi świetnie sprawdzi się zarówno w porze obiadowej, jak i jako dodatek do ciepłej kolacji. Nie zapominajcie o smażonym serze halloumi, przygotowując menu domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Ser halloumi to wyrób cypryjski, produkowany najczęściej z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Zwykle dodaje się do niego zioła np. miętę, przez co zyskuje orientalny smak. Jak wskazują statystyki, Cypryjczycy zjadają blisko 8 kg tego sera rocznie.

Dla urozmaicenia:

Halloumi w bułce tartej to idealny dodatek do warzyw oraz sałatek. Może być także samodzielnym daniem, wówczas – dla urozmaicenia – możesz przygotować do sera kilka różnych sosów.