
Składniki
2 sztuki
5 łyżek
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser pokrój na 4 grube plastry obtocz najpierw w jajku rozmieszanym z solą, a następnie w bułce i migdałach.
Krok 2
Smaż na rozgrzanej oliwie przez kilka minut z każdej strony, aż panierka nabierze złotego koloru.
Krok 3
Pyszny ser halloumi w panierce podawaj do warzyw lub sałatek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pyszny ser halloumi w panierce
Miłośnicy serów na pewno znają halloumi, który wyróżnia się ciekawym i delikatnym smakiem. Jeśli szukacie pomysłu na przygotowanie dania z wykorzystaniem tego sera, wypróbujcie nasz przepis na halloumi w panierce. Czego potrzebujecie? Oczywiście sera, a także: jajek, bułki tartej, mielonych migdałów, soli, pieprzu i oliwy z oliwek. Składniki te stworzą pyszną panierkę, która po usmażeniu stanie się bardzo chrupiąca. Co istotne, panierowane halloumi przygotujecie w 30 minut! Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko zrobić niezbędne zakupy i oddać się kulinarnym aktywnościom, by spróbować sera halloumi w bułce tartej. Będzie szybko, pysznie i oryginalnie!
Dla kogo?
Ser halloumi panierowany to propozycja dla osób szukających nietuzinkowych pomysłów na dodatki do dań. Przepis z pewnością przypadnie do gustu także tym z was, którzy nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na codzienne gotowanie.
Na jaką okazję?
Panierowane halloumi świetnie sprawdzi się zarówno w porze obiadowej, jak i jako dodatek do ciepłej kolacji. Nie zapominajcie o smażonym serze halloumi, przygotowując menu domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Ser halloumi to wyrób cypryjski, produkowany najczęściej z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Zwykle dodaje się do niego zioła np. miętę, przez co zyskuje orientalny smak. Jak wskazują statystyki, Cypryjczycy zjadają blisko 8 kg tego sera rocznie.
Dla urozmaicenia:
Halloumi w bułce tartej to idealny dodatek do warzyw oraz sałatek. Może być także samodzielnym daniem, wówczas – dla urozmaicenia – możesz przygotować do sera kilka różnych sosów.