Halloumi w panierce - smażony ser panierowany | Przepisy.pl pixel

Pyszny ser halloumi w panierce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

5 łyżek

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser pokrój na 4 grube plastry obtocz najpierw w jajku rozmieszanym z solą, a następnie w bułce i migdałach.

Krok 2

Smaż na rozgrzanej oliwie przez kilka minut z każdej strony, aż panierka nabierze złotego koloru.

Krok 3

Pyszny ser halloumi w panierce podawaj do warzyw lub sałatek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszny ser halloumi w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszny ser halloumi w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszny ser halloumi w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszny ser halloumi w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszny ser halloumi w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszny ser halloumi w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszny ser halloumi w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyszny ser halloumi w panierce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyszny ser halloumi w paniercePyszny ser halloumi w panierce

Miłośnicy serów na pewno znają halloumi, który wyróżnia się ciekawym i delikatnym smakiem. Jeśli szukacie pomysłu na przygotowanie dania z wykorzystaniem tego sera, wypróbujcie nasz przepis na halloumi w panierce. Czego potrzebujecie? Oczywiście sera, a także: jajek, bułki tartej, mielonych migdałów, soli, pieprzu i oliwy z oliwek. Składniki te stworzą pyszną panierkę, która po usmażeniu stanie się bardzo chrupiąca. Co istotne, panierowane halloumi przygotujecie w 30 minut! Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko zrobić niezbędne zakupy i oddać się kulinarnym aktywnościom, by spróbować sera halloumi w bułce tartej. Będzie szybko, pysznie i oryginalnie!

Dla kogo?

Ser halloumi panierowany to propozycja dla osób szukających nietuzinkowych pomysłów na dodatki do dań. Przepis z pewnością przypadnie do gustu także tym z was, którzy nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na codzienne gotowanie.

Na jaką okazję?

Panierowane halloumi świetnie sprawdzi się zarówno w porze obiadowej, jak i jako dodatek do ciepłej kolacji. Nie zapominajcie o smażonym serze halloumi, przygotowując menu domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Ser halloumi to wyrób cypryjski, produkowany najczęściej z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Zwykle dodaje się do niego zioła np. miętę, przez co zyskuje orientalny smak. Jak wskazują statystyki, Cypryjczycy zjadają blisko 8 kg tego sera rocznie.

Dla urozmaicenia:

Halloumi w bułce tartej to idealny dodatek do warzyw oraz sałatek. Może być także samodzielnym daniem, wówczas – dla urozmaicenia – możesz przygotować do sera kilka różnych sosów.