Sezamowa quinoa z cukinią i orzechami – Zobacz na przepisy.pl

Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szklanka

2 szczypty

2 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować wodę (2xwiększa objętość niż quinoa) i rozpuścić w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr. Wsypać quinoa i gotować ok. 15-20 minut, aż wchłonie cały płyn.

Krok 2

Jasny sezam uprażyć na patelni teflonowej, a gdy trochę ostygnie rozgnieść w moździerzu.

Krok 3

Cukinię pokroić w półplasterki i wrzucić wraz z groszkiem do gorącej wody. Gotować kilka minut.

Krok 4

Ugotowaną quinoa wymieszać z warzywami i posiekanymi orzechami. Doprawić do smaku smażoną cebulką i czosnkiem w mini kostkach Knorr oraz pieprzem. Przełożyć na talerze i posypać czarnym sezamem oraz sproszkowanym i uprażonym jasnym sezamem.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Quinoa sprawdza się nie tylko w wytrawnych daniach, ale również owocowych przekąskach z jogurtem, a nawet słodkich wypiekach!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej