Sezamowa quinoa z cukinią i orzechami – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szklanka

2 szczypty

2 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować wodę (2xwiększa objętość niż quinoa) i rozpuścić w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr. Wsypać quinoa i gotować ok. 15-20 minut, aż wchłonie cały płyn.

Krok 2

Jasny sezam uprażyć na patelni teflonowej, a gdy trochę ostygnie rozgnieść w moździerzu.

Krok 3

Cukinię pokroić w półplasterki i wrzucić wraz z groszkiem do gorącej wody. Gotować kilka minut.

Krok 4

Ugotowaną quinoa wymieszać z warzywami i posiekanymi orzechami. Doprawić do smaku smażoną cebulką i czosnkiem w mini kostkach Knorr oraz pieprzem. Przełożyć na talerze i posypać czarnym sezamem oraz sproszkowanym i uprażonym jasnym sezamem.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Quinoa sprawdza się nie tylko w wytrawnych daniach, ale również owocowych przekąskach z jogurtem, a nawet słodkich wypiekach!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quinoa sezamowo-orzechowa z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczony klops
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej