Składniki
160 gramów
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szklanka
2 szczypty
2 szczypty
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotować wodę (2xwiększa objętość niż quinoa) i rozpuścić w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr. Wsypać quinoa i gotować ok. 15-20 minut, aż wchłonie cały płyn.
Krok 2
Jasny sezam uprażyć na patelni teflonowej, a gdy trochę ostygnie rozgnieść w moździerzu.
Krok 3
Cukinię pokroić w półplasterki i wrzucić wraz z groszkiem do gorącej wody. Gotować kilka minut.
Krok 4
Ugotowaną quinoa wymieszać z warzywami i posiekanymi orzechami. Doprawić do smaku smażoną cebulką i czosnkiem w mini kostkach Knorr oraz pieprzem. Przełożyć na talerze i posypać czarnym sezamem oraz sproszkowanym i uprażonym jasnym sezamem.
Dobra rada:
Quinoa sprawdza się nie tylko w wytrawnych daniach, ale również owocowych przekąskach z jogurtem, a nawet słodkich wypiekach!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej