Rabarbar i maliny pod kruszonką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

58

854 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1499 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2614 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

225 gramów

125 gramów

250 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4). Wsyp mąkę do miski. Dodaj Kasię pokrojoną w kostkę. Ucieraj składniki do uzyskania drobnej kruszonki. Dosyp brązowego cukru.

Rabarbar i maliny pod kruszonką - Krok 1

Krok 2

Umyj rabarbar i pokrój go na 1-2 cm kawałki. Dodaj do niego cukier, starty korzeń imbiru i skórkę z cytryny. Dosyp malin. Mieszankę włóż do żaroodpornych kokilek i obficie przykryj kruszonką.

Rabarbar i maliny pod kruszonką - Krok 2

Krok 3

Kokilki włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Wyjmij kokilki i odłóż do wystygnięcia.

Rabarbar i maliny pod kruszonką - Krok 3
Moje Ciasto

Dobra rada:

Kruszonka będzie pysznie smakować z dodatkiem śmietanki kremówki.

19

Opinie o przepisie

  • Marta Sochanska

    Marta Sochanska

    MMMMMMM PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Zielińska

    Klaudia Zielińska

    kruszonka najlepsza na świecie! Smak dzieciństwa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Pięch

    Mateusz Pięch

    i,+j7uuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Grzyb

    Janusz Grzyb

    Niech będzie nalewka, przy rabarbarze nie będę się upierał.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jan Pietrzykowski

    Andrzej Jan Pietrzykowski

    Nie dobijajcie mnie tym rarytasem,proszę:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Mazur

    Małgorzata Mazur

    A rabarbar w ogrodzie! Zupełnie o nim zapomniałam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisława Kruczkowska

    Zdzisława Kruczkowska

    <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Górczak

    Ewa Górczak

    Cz musisz mi podniebienie drażnić, ja to robię z jabłkami szarą renetą świeżymi lub mrożonymi malinami i słodką kruszonką, pych na ciepło i zimno, a z rabarbarem to nie robiłam, ale jak wrócę do kraju na pewno zrobię. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Godlewska

    Teresa Godlewska

    To typowy angielski deser...owoce przykryte kruszonką. Powinno być na talerzu polany słodka śmietaną. Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Wilk

    Bogdan Wilk

    a ja lubje nalewke z rabarbarem......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Grzyb

    Janusz Grzyb

    Nie wiedziałem, że Ewa i Bożena tak dobrze pieką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Stanisław Chrzanowski

    Bogdan Stanisław Chrzanowski

    Dzisiaj będę kosztował podobnych smakołyków - placek z rabarbarem w czystej postaci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Bartuzi

    Jolanta Bartuzi

    Zdecydowanie preferuję kompot rabarbarowo truskawkowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Lenkiewicz

    Dorota Lenkiewicz

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kamińska

    Maria Kamińska

    TO JA POPROSZE KAWELECZEK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Szreder

    Sławomir Szreder

    Super oczywisie z lodami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ewa

    Ewa Ewa

    Uwielbiam ciasto drożdżowe z rabarbarem i dużo kruszonki na masełku.Pychota.Oczywiście ciasto własnoręcznie przeze mnie robione.Super sezon czas zacząć B|

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Zebala

    Artur Zebala

    Ktora zrobi do kawy popoludniwej chetnie bym skosztowal

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jaszczurek jaszczurek

    jaszczurek jaszczurek

    Na ciepłą kruszenie proponuję dać gałkę lodów śmietankowy i ozdobić mięty

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rabarbar i maliny pod kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rabarbar i maliny pod kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rabarbar i maliny pod kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rabarbar i maliny pod kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rabarbar i maliny pod kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rabarbar i maliny pod kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rabarbar i maliny pod kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rabarbar i maliny pod kruszonkąRabarbar i maliny pod kruszonką

Rabarbar i maliny pod kruszonką to jedna z wariacji angielskiego deseru zwanego crumble. Przygotowuje się go z różnych owoców, np. jabłek, brzoskwiń czy porzeczek. Połączenie słodkich malin z kwaskowatym rabarbarem smakuje wybornie, a dodatek chrupiącej kruszonki przyjemnie kontrastuje z miękkimi owocami. Podaje się je na ciepło, najlepiej kilka minut po wyjęciu z piekarnika, ale i po przestudzeniu są bardzo dobre. Żeby urozmaicić deser, warto serwować go z gałką lodów, sosem waniliowym albo słodką śmietanką. Jego dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania, dzięki czemu owoce pod kruszonką sprawdzą się podczas nieoczekiwanej wizyty gości. Wystarczy pokroić rabarbar, dodać nieco cukru i przyprawić wyrazistym imbirem o lekko cytrusowym smaku, a następnie dodać maliny. Tak przygotowane owoce przełóż do naczynia żaroodpornego lub pojedynczych kokilek, a potem przykryj warstwą kruszonki, którą dodatkowo możesz urozmaicić cynamonem. Dzięki temu przepisowi z łatwością przygotujesz wyborną słodką przekąskę!