Rabarbar i maliny pod kruszonką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

58

863 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1499 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2614 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

225 gramów

150 gramów

125 gramów

250 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4). Wsyp mąkę do miski. Dodaj Kasię pokrojoną w kostkę. Ucieraj składniki do uzyskania drobnej kruszonki. Dosyp brązowego cukru.

Rabarbar i maliny pod kruszonką - Krok 1

Krok 2

Umyj rabarbar i pokrój go na 1-2 cm kawałki. Dodaj do niego cukier, starty korzeń imbiru i skórkę z cytryny. Dosyp malin. Mieszankę włóż do żaroodpornych kokilek i obficie przykryj kruszonką.

Rabarbar i maliny pod kruszonką - Krok 2

Krok 3

Kokilki włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Wyjmij kokilki i odłóż do wystygnięcia.

Rabarbar i maliny pod kruszonką - Krok 3
Moje Ciasto

Dobra rada:

Kruszonka będzie pysznie smakować z dodatkiem śmietanki kremówki.

19

Opinie o przepisie

  • Marta Sochanska

    Marta Sochanska , 18.05.2016

    MMMMMMM PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Zielińska

    Klaudia Zielińska , 18.05.2016

    kruszonka najlepsza na świecie! Smak dzieciństwa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Pięch

    Mateusz Pięch , 12.05.2016

    i,+j7uuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Grzyb

    Janusz Grzyb , 24.04.2016

    Niech będzie nalewka, przy rabarbarze nie będę się upierał.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jan Pietrzykowski

    Andrzej Jan Pietrzykowski , 23.04.2016

    Nie dobijajcie mnie tym rarytasem,proszę:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Mazur

    Małgorzata Mazur , 23.04.2016

    A rabarbar w ogrodzie! Zupełnie o nim zapomniałam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisława Kruczkowska

    Zdzisława Kruczkowska , 23.04.2016

    <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Górczak

    Ewa Górczak , 23.04.2016

    Cz musisz mi podniebienie drażnić, ja to robię z jabłkami szarą renetą świeżymi lub mrożonymi malinami i słodką kruszonką, pych na ciepło i zimno, a z rabarbarem to nie robiłam, ale jak wrócę do kraju na pewno zrobię. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Godlewska

    Teresa Godlewska , 23.04.2016

    To typowy angielski deser...owoce przykryte kruszonką. Powinno być na talerzu polany słodka śmietaną. Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Wilk

    Bogdan Wilk , 23.04.2016

    a ja lubje nalewke z rabarbarem......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Grzyb

    Janusz Grzyb , 23.04.2016

    Nie wiedziałem, że Ewa i Bożena tak dobrze pieką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Stanisław Chrzanowski

    Bogdan Stanisław Chrzanowski , 23.04.2016

    Dzisiaj będę kosztował podobnych smakołyków - placek z rabarbarem w czystej postaci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Bartuzi

    Jolanta Bartuzi , 23.04.2016

    Zdecydowanie preferuję kompot rabarbarowo truskawkowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Lenkiewicz

    Dorota Lenkiewicz , 23.04.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kamińska

    Maria Kamińska , 23.04.2016

    TO JA POPROSZE KAWELECZEK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Szreder

    Sławomir Szreder , 23.04.2016

    Super oczywisie z lodami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ewa

    Ewa Ewa , 23.04.2016

    Uwielbiam ciasto drożdżowe z rabarbarem i dużo kruszonki na masełku.Pychota.Oczywiście ciasto własnoręcznie przeze mnie robione.Super sezon czas zacząć B|

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Zebala

    Artur Zebala , 23.04.2016

    Ktora zrobi do kawy popoludniwej chetnie bym skosztowal

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jaszczurek jaszczurek

    jaszczurek jaszczurek , 03.02.2016

    Na ciepłą kruszenie proponuję dać gałkę lodów śmietankowy i ozdobić mięty

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rabarbar i maliny pod kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rabarbar i maliny pod kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rabarbar i maliny pod kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rabarbar i maliny pod kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rabarbar i maliny pod kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rabarbar i maliny pod kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rabarbar i maliny pod kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rabarbar i maliny pod kruszonkąRabarbar i maliny pod kruszonką

Rabarbar i maliny pod kruszonką to jedna z wariacji angielskiego deseru zwanego crumble. Przygotowuje się go z różnych owoców, np. jabłek, brzoskwiń czy porzeczek. Połączenie słodkich malin z kwaskowatym rabarbarem smakuje wybornie, a dodatek chrupiącej kruszonki przyjemnie kontrastuje z miękkimi owocami. Podaje się je na ciepło, najlepiej kilka minut po wyjęciu z piekarnika, ale i po przestudzeniu są bardzo dobre. Żeby urozmaicić deser, warto serwować go z gałką lodów, sosem waniliowym albo słodką śmietanką. Jego dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania, dzięki czemu owoce pod kruszonką sprawdzą się podczas nieoczekiwanej wizyty gości. Wystarczy pokroić rabarbar, dodać nieco cukru i przyprawić wyrazistym imbirem o lekko cytrusowym smaku, a następnie dodać maliny. Tak przygotowane owoce przełóż do naczynia żaroodpornego lub pojedynczych kokilek, a potem przykryj warstwą kruszonki, którą dodatkowo możesz urozmaicić cynamonem. Dzięki temu przepisowi z łatwością przygotujesz wyborną słodką przekąskę!