Crumble z owocami - przepis: owoce pod kruszonką | Przepisy.pl pixel

Crumble z owocami

OWOCE POD KRUSZONKĄ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

72

heart
1347 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1232 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2285 osób zapisało

Udostępnij
Crumble z owocami

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

kruszonka:

50 gramów

80 gramów

40 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka i gruszki dokładnie umyj, obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę (ok. 2-3 cm).

Crumble z owocami - Krok 1

Krok 2

Do pokrojonych owoców dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj dokładnie.

Crumble z owocami - Krok 2

Krok 3

Przełóż owoce do ramekinów.

Crumble z owocami - Krok 3

Krok 4

Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj masło i połącz całość, tworząc kruszonkę. Na koniec wsyp płatki migdałowe i wymieszaj. Posyp przygotowane wcześniej owoce kruszonką. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 30 minut.

Crumble z owocami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Same jabłka pod kruszonką smakują również wyśmienicie. 

1

Opinie o przepisie

  • Lidka

    Lidka , 25.08.2022

    U mnie w domu najczęściej robi się jabłka pod kruszonką z dużą ilością cynamonu :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Crumble z owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Ciasto z morelami i bezą
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Crumble z owocamiCrumble z owocami

Dla niektórych nazwa tego deseru może brzmieć nieco zagadkowo. Z czym to się je? Crumble to owoce podawane na gorąco, zapiekane pod chrupiącą kruszonką. Do zrobienia przysmaku można użyć większości owocowych składników, które akurat są pod ręką. Przepis na crumble z owocami to sposób idealny na opróżnienie spiżarni i skosztowanie dobrze znanych produktów w niebanalnym wydaniu.

Dla kogo?

W sam raz dla kucharzy, szukających pomysłu na owocowy deser, który będzie znacząco odróżniać się od tradycyjnych tortów, placków, kremów i galaretek.

Na jaką okazję?

Słodkość na gorąco smakuje świetnie o każdej porze roku, ale docenicie ją zwłaszcza w chłodniejsze dni. Przygotujcie ozdobne kokilki na swoje crumble z owocami, a zrobicie niemałe wrażenie na gościach.

Czy wiesz, że?

Crumble to deser pochodzący z Wielkiej Brytanii. Owoce podawane z kruszonką były sposobem kucharzy na poradzenie sobie z brakami artykułów spożywczych, z którymi zmagano się podczas II wojny światowej.

Dla urozmaicenia:

Jabłka i gruszki to dopiero początek. Do crumble pod kruszonkę dorzucicie także maliny, truskawki, jeżyny, rabarbar, śliwki, brzoskwinie, jagody, a nawet kiwi.