
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 kilogram
1 szklanka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masa jabłkowka Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
Krok 2
Polewa bezowo - cynamonowa Wykonanie; Białka ubić z cukrem dodać cynamon.
Krok 3
Ciasto Wykonanie: Ubić białka z cukrem, cukrem waniliowym, dodać żółtka, stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać roztopioną margarynę. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, na wierzchu ułożyć plasterki jabłek i polać polewą bezowo - cynamonową. Piec ok. 30-40 min. w temp. 170 C
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej