
Składniki
2 sztuki
null
700 gramów
null
100 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w dużą kostkę.
Krok 2
Cebulę pokrój w talarki.
Krok 3
Włóż mięso i cebulę do miski, dodaj przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, zalej oliwą i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Przykryj i odstaw do chłodnego miejsca na 2 godziny.
Krok 5
Papryki wydrąż z pestek. Dużą cebulę obierz i przekrój na ćwiartki i jeszcze na pół w poprzek.
Krok 6
Mięso z marynaty pozostaw do obcieknięcia z oliwy. Oliwę zachowaj.
Krok 7
Natłuść patyczki, nabij na nie na przemian: cebulę, mięso, papryki.
Krok 8
Posmaruj szaszłyki oliwą z marynaty i grilluj 15 minut smarując od czasu do czasu oliwą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























