
Składniki
2 sztuki
null
700 gramów
null
100 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w dużą kostkę.
Krok 2
Cebulę pokrój w talarki.
Krok 3
Włóż mięso i cebulę do miski, dodaj przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, zalej oliwą i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Przykryj i odstaw do chłodnego miejsca na 2 godziny.
Krok 5
Papryki wydrąż z pestek. Dużą cebulę obierz i przekrój na ćwiartki i jeszcze na pół w poprzek.
Krok 6
Mięso z marynaty pozostaw do obcieknięcia z oliwy. Oliwę zachowaj.
Krok 7
Natłuść patyczki, nabij na nie na przemian: cebulę, mięso, papryki.
Krok 8
Posmaruj szaszłyki oliwą z marynaty i grilluj 15 minut smarując od czasu do czasu oliwą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej