Rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

115 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 kilograma

4 dekagramy

1 łyżka

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku. Mąkę, sól, jajko i cukier mieszamy z roztopioną, letnią Kasią. Dodać drożdże z mlekiem i mąkę.

Krok 2

Wyrobić ciasto i uformować kulę. Ciasto włożyć do zimnej wody na około godzinę -powinno wypłynąć. Następnie ciasto dokładnie wyrobić, podsypując nieco mąki.

Krok 3

Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować tak, żeby powstało koło. Pokroić na 8-12 trójkątów.

Krok 4

Na każdy trójkąt ciasta nałożyć dżem i zawijać od szerszej do węższej strony.

Krok 5

Rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem, wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 6

Piec około 20 minut w temp. 160 stopni. (na rumiany kolor). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej