Rogaliki krucho drożdżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rogaliki krucho drożdżowe

Autor: Danuta Gutowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

50 gramów

3 sztuki

2 łyżki

5 łyżek

1 opakowanie

250 gramów

50 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać razem: mleko, jajka,cukier, cukier waniliowy,sól i drożdże

Krok 2

Do mąki dodać zimną margarynę, posiekać nożem

Krok 3

Do mąki dodać jajka z drożdżami

Krok 4

Wymieszać, najpierw łyżką, potem krótko wyrobić ręką.

Krok 5

Ciasto włożyć do miski a następnie miskę do ciepłej wody

Krok 6

Pozostawić do wyrośnięcia

Krok 7

Po około 40 minutach, gdy podwoi objętość, podzielić na cztery części, każdą rozwałkować w kształt koła, podzielić jak pizze na osiem trójkątów. Na krótszy bok nakładać marmoladę i zawijać rogaliki, lekko zaciskając końcówki. Odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem w celu lekkiego podrośnięcia.

Krok 8

Posmarować rogaliki rozmąconym jajkiem. Piec 15 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 190 stopni.

Krok 9

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej