
Składniki
500 gramów
250 gramów
50 gramów
3 sztuki
2 łyżki
5 łyżek
1 opakowanie
250 gramów
50 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszać razem: mleko, jajka,cukier, cukier waniliowy,sól i drożdże
Krok 2
Do mąki dodać zimną margarynę, posiekać nożem
Krok 3
Do mąki dodać jajka z drożdżami
Krok 4
Wymieszać, najpierw łyżką, potem krótko wyrobić ręką.
Krok 5
Ciasto włożyć do miski a następnie miskę do ciepłej wody
Krok 6
Pozostawić do wyrośnięcia
Krok 7
Po około 40 minutach, gdy podwoi objętość, podzielić na cztery części, każdą rozwałkować w kształt koła, podzielić jak pizze na osiem trójkątów. Na krótszy bok nakładać marmoladę i zawijać rogaliki, lekko zaciskając końcówki. Odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem w celu lekkiego podrośnięcia.
Krok 8
Posmarować rogaliki rozmąconym jajkiem. Piec 15 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 190 stopni.
Krok 9
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej