
Składniki
500 gramów
250 gramów
50 gramów
3 sztuki
2 łyżki
5 łyżek
1 opakowanie
250 gramów
50 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszać razem: mleko, jajka,cukier, cukier waniliowy,sól i drożdże
Krok 2
Do mąki dodać zimną margarynę, posiekać nożem
Krok 3
Do mąki dodać jajka z drożdżami
Krok 4
Wymieszać, najpierw łyżką, potem krótko wyrobić ręką.
Krok 5
Ciasto włożyć do miski a następnie miskę do ciepłej wody
Krok 6
Pozostawić do wyrośnięcia
Krok 7
Po około 40 minutach, gdy podwoi objętość, podzielić na cztery części, każdą rozwałkować w kształt koła, podzielić jak pizze na osiem trójkątów. Na krótszy bok nakładać marmoladę i zawijać rogaliki, lekko zaciskając końcówki. Odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem w celu lekkiego podrośnięcia.
Krok 8
Posmarować rogaliki rozmąconym jajkiem. Piec 15 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 190 stopni.
Krok 9
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej