Rogaliki krucho drożdżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rogaliki krucho drożdżowe

Autor: Danuta Gutowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

50 gramów

3 sztuki

2 łyżki

5 łyżek

1 opakowanie

250 gramów

50 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać razem: mleko, jajka,cukier, cukier waniliowy,sól i drożdże

Krok 2

Do mąki dodać zimną margarynę, posiekać nożem

Krok 3

Do mąki dodać jajka z drożdżami

Krok 4

Wymieszać, najpierw łyżką, potem krótko wyrobić ręką.

Krok 5

Ciasto włożyć do miski a następnie miskę do ciepłej wody

Krok 6

Pozostawić do wyrośnięcia

Krok 7

Po około 40 minutach, gdy podwoi objętość, podzielić na cztery części, każdą rozwałkować w kształt koła, podzielić jak pizze na osiem trójkątów. Na krótszy bok nakładać marmoladę i zawijać rogaliki, lekko zaciskając końcówki. Odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem w celu lekkiego podrośnięcia.

Krok 8

Posmarować rogaliki rozmąconym jajkiem. Piec 15 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 190 stopni.

Krok 9

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rogaliki krucho drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej