
Składniki
500 gramów
250 gramów
50 gramów
3 sztuki
2 łyżki
5 łyżek
1 opakowanie
250 gramów
50 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszać razem: mleko, jajka,cukier, cukier waniliowy,sól i drożdże
Krok 2
Do mąki dodać zimną margarynę, posiekać nożem
Krok 3
Do mąki dodać jajka z drożdżami
Krok 4
Wymieszać, najpierw łyżką, potem krótko wyrobić ręką.
Krok 5
Ciasto włożyć do miski a następnie miskę do ciepłej wody
Krok 6
Pozostawić do wyrośnięcia
Krok 7
Po około 40 minutach, gdy podwoi objętość, podzielić na cztery części, każdą rozwałkować w kształt koła, podzielić jak pizze na osiem trójkątów. Na krótszy bok nakładać marmoladę i zawijać rogaliki, lekko zaciskając końcówki. Odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem w celu lekkiego podrośnięcia.
Krok 8
Posmarować rogaliki rozmąconym jajkiem. Piec 15 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 190 stopni.
Krok 9
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej