Rogaliki krucho-drożdżowe z owocami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

19

305 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

333 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

392 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

50 gramów

200 gramów

180 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże pokrusz i wymieszaj w miseczce z łyżką cukru i łyżką śmietany.

Krok 2

Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, dodaj śmietanę, żółtka i drożdże.

Krok 3

Wszystko wymieszaj mikserem.

Krok 4

Ciasto wyłóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto.

Krok 5

Podziel na trzy części i odłóż na 2 godziny do lodówki.

Krok 6

Każdą część schłodzonego ciasta zagnieć w kulkę.

Krok 7

Kulkę rozwałkuj na okrągły placek i potnij na 8 części.

Krok 8

Na każdej części ciasta połóż owoc, zwiń w rulonik i uformuj w kształt rogalika.

Krok 9

Rogaliki ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Piecz w 170 st.C około 20 minut.

2

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Muszyńska

    Elżbieta Muszyńska, 21.08.2016

    są super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Mielczarek

    Karolina Mielczarek, 24.12.2015

    są boskie :-) mniam :-D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki krucho-drożdżowe z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki krucho-drożdżowe z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki krucho-drożdżowe z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki krucho-drożdżowe z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki krucho-drożdżowe z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki krucho-drożdżowe z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki krucho-drożdżowe z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej