
Składniki
20 gramów
600 gramów
1 łyżeczka
270 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
70 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miseczki rozkrusz drożdże, wlej 20 ml ciepłego mleka i łyżkę cukru. Całość wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, pod przykryciem na ok. 10 min.

Krok 2
Do kielicha robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj jedno jajko, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, cukier puder, cukier wanilinowy i rozpuszczone masło i za pomocą haka wyrób ciasto.

Krok 3
Gotowe ciasto przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia.

Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy i podziel nożem na trójkąty. Na każdy trójkąt nałóż dżem i zawiń formując rogaliki.

Krok 5
Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Krok 6
Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.


Dobra rada:
Gotowe rogaliki możesz posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rogaliki z dżemem
Rogaliki drożdżowe z dżemem są deserem, który na polskich stołach obecny jest nieprzerwanie od wielu już lat. Praktycznie nie zmienia się przepis na ciasto, z którego są przygotowywane, natomiast smak rogalików uzależniony jest od nadzienia, jakie wykorzystacie. Tu warto uruchomić kulinarną kreatywność, ponieważ ciastka te smakują z każdym słodkim farszem. My proponujemy dziś przepis na klasyczną wersję rogalików z dżemem o smaku malinowym, który sprawia, że deser nabiera orzeźwiającego charakteru.
Dla kogo?
Przepis na rogaliki z dżemem sprawdzi się dla każdego, kto lubi pyszne, drożdżowe wypieki. Macie chwilę wolnego i chcecie przygotować pyszny deser? Przy pomocy domowników wykonanie rogalików drożdżowych nie zajmie wiele czasu. Wypróbujcie przepis i przekonajcie się sami.
Na jaką okazję?
Rogaliki drożdżowe z dżemem lub marmoladą doskonale sprawdzą się na co dzień, ale także podczas wyjątkowych okazji. Nie zapomnijcie więc o nich, przygotowując domową imprezę – są idealnym pomysłem na deser w stylu „finger food”.
Czy wiesz, że?
Odpowiednikiem polskich rogalików są francuskie croissanty, które – według różnych źródeł – mogły być przygotowywane już w 1683 roku. Ich kształt miał symbolizować zwycięstwo nad tureckimi wojskami podczas oblężenia Wiednia.
Dla urozmaicenia:
Tradycyjne rogaliki z dżemem koniecznie posypcie cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe – ale nie prosto z piekarnika! Odczekajcie chwilę przed ich pałaszowaniem. Na zimno również będą smaczną przekąską do kawy lub herbaty. Wypróbujcie nasz sprawdzony przepis na rogaliki z dżemem i cieszcie się pysznym deserem!