Rogaliki z nadzieniem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

218

668 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1430 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4441 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1.5 szklanki

14 gramów

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

310 gramów

krem migdałowy:

200 gramów

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wrzucamy wszystkie składniki oprócz 250 g Kasi. Mieszamy, wyrabiamy kilka minut aż będzie puszyste. Odstawiamy do lodówki na 20-30 min.

Rogaliki z nadzieniem - Krok 1

Krok 2

Wałkujemy ciasto na prostokąt i nakładamy kostkę (250 g) do pieczenia Kasia. Rozsmarowujemy ją. Składamy najpierw lewy bok do środka, potem prawy. Brzegi zlepiamy. Wałkujemy na prostokąt i znowu składamy na 3 części.

Rogaliki z nadzieniem - Krok 2

Krok 3

Chowamy ciasto na ok. 45 minut do lodówki, koniecznie pod folią, by nie obeschło. Wyjmujemy i znowu wałkujemy i składamy. Powtarzamy to 3 razy.

Rogaliki z nadzieniem - Krok 3

Krok 4

Przygotowujemy krem migdałowy. Wszystkie składniki na krem wrzucamy do misy i ucieramy na jednolitą masę.

Rogaliki z nadzieniem - Krok 4

Krok 5

Ciasto wałkujemy na prostokąt ok. 0,5 cm grubości. Kroimy po skosie na trójkąty. Nakładamy krem migdałowy i zwijamy rogala. Na blaszce wyłożonej pergaminem układamy rogale i odstawiamy na 35-45 minut do wyrośnięcia.

Rogaliki z nadzieniem - Krok 5

Krok 6

Przed pieczeniem rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 20-25 minut. Po upieczeniu rogale można posypać cukrem pudrem.

Rogaliki z nadzieniem - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Nadzienie rogala będzie miało bogatszy smak, jeśli dodamy do niego skórkę świeżej pomarańczy i szczyptę kardamonu.

1

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 30.01.2018

    spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogaliki z nadzieniemRogaliki z nadzieniem

Przyrządzone własnoręcznie rogaliki z nadzieniem będą stanowiły pyszne śniadanie na słodko, a także podwieczorek czy przekąskę. Ich przygotowanie jest dość czasochłonne, ale dzięki dokładnemu kierowaniu się krokami z przepisu, otrzymasz doskonałe wypieki. Przygotuj ciasto francuskie, dokładnie je wałkując i składając kilka razy – czynność tę powtórz po schłodzeniu ciasta, dzięki czemu łatwiej będzie je rozwałkować. To właśnie w ten sposób powstaną w nim charakterystyczne warstwy. Następnie wytnij z ciasta trójkąty i w każdy z nich zawiń porcję kremu migdałowego. Jego przyrządzenie jest bardzo łatwe, wystarczy jedynie utrzeć wszystkie składniki na gładką masę. Po zawinięciu rogalików z nadzieniem, odłóż je do wyrośnięcia, po czym posmaruj roztrzepanym jajkiem (możesz też dodatkowo posypać je orzechami lub migdałami) i upiecz. Podawaj posypane cukrem pudrem, np. do aromatycznej kawy czy herbaty z owocowymi dodatkami. Skorzystaj z naszego przepisu i upiecz coś pysznego na najbliższą okazję.