
Składniki
500 gramów
100 gramów
5 listki
1 opakowanie
1 sztuka
100 mililitrów
3 łyżki
0.5 łyżeczki
1 łyżka
100 gramów
20 gramów
80 gramów
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę. Mięso pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem między dwoma płatami foli spożywczej.

Krok 2
W środek każdego płata włóż suszonego pomidora dwa listki bazylii i sera gorgonzola. Całość złóż nakładając płaty na siebie.

Krok 3
Mięso oprósz delikatnie pieprzem zawiń w szynkę parmeńską oprósz mąką pszenną. Kotleciki obsmaż z obu stron, na patelni na rozgrzanej oliwie. Przełóż je na bok, na patelni zeszklij cebulkę, wlej białe wino.

Krok 4
Dodaj mięso na powrót, całość gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje dodaj masło dokładnie wymieszaj tak aby masło z emulgowało w pozostałym płynie.

Krok 5
Sos dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, oprósz pokruszonymi orzechami włoskimi.


Dobra rada:
Do sosu możesz dodać łyżkę kaparów. Sos nabierze mocniejszego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli
Mięso z indyka cechuje się delikatnym smakiem. Idealnie sprawdza się więc w kompozycji z bardziej aromatycznymi dodatkami, takimi jak ser gorgonzola. Dziś mamy dla was przepis na filety drobiowe w sosie z gorgonzoli – pyszny obiad, który łączy w sobie polską i włoską tradycję kulinarną. Szynka parmeńska, suszone pomidory, świeża bazylia oraz ser gorgonzola tworzą niepowtarzalne zestawienie z delikatną piersią z indyka, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Filety drobiowe w sosie z gorgonzoli polecamy nie tylko jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego, ale także jako propozycję na elegancką kolację we dwoje.
Dla kogo?
Filety drobiowe w sosie z gorgonzoli polubi każdy miłośnik delikatnych mięs drobiowych, połączonych z aksamitnym, aromatycznym sosem.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad! Filety drobiowe w sosie z gorgonzoli to doskonała propozycja także na rodzinne przyjęcie oraz domową imprezę.
Czy wiesz, że?
Ser gorgonzola pochodzi z północnych Włoch. W sklepach znajdziecie dwie jego odmiany – bardziej suchy, z dużą ilością pleśni, a także kremowy, produkowany z dodatkiem śmietanki.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie wyraziste sosy o głębokim smaku, dodajcie łyżkę kaparów, które doskonale komponują się z indykiem.