
Składniki
500 gramów
100 gramów
5 listki
1 opakowanie
1 sztuka
100 mililitrów
3 łyżki
0.5 łyżeczki
1 łyżka
100 gramów
20 gramów
80 gramów
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę. Mięso pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem między dwoma płatami foli spożywczej.
Krok 2
W środek każdego płata włóż suszonego pomidora dwa listki bazylii i sera gorgonzola. Całość złóż nakładając płaty na siebie.
Krok 3
Mięso oprósz delikatnie pieprzem zawiń w szynkę parmeńską oprósz mąką pszenną. Kotleciki obsmaż z obu stron, na patelni na rozgrzanej oliwie. Przełóż je na bok, na patelni zeszklij cebulkę, wlej białe wino.
Krok 4
Dodaj mięso na powrót, całość gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje dodaj masło dokładnie wymieszaj tak aby masło z emulgowało w pozostałym płynie.
Krok 5
Sos dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, oprósz pokruszonymi orzechami włoskimi.
Dobra rada:
Do sosu możesz dodać łyżkę kaparów. Sos nabierze mocniejszego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli
Mięso z indyka cechuje się delikatnym smakiem. Idealnie sprawdza się więc w kompozycji z bardziej aromatycznymi dodatkami, takimi jak ser gorgonzola. Dziś mamy dla was przepis na filety drobiowe w sosie z gorgonzoli – pyszny obiad, który łączy w sobie polską i włoską tradycję kulinarną. Szynka parmeńska, suszone pomidory, świeża bazylia oraz ser gorgonzola tworzą niepowtarzalne zestawienie z delikatną piersią z indyka, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Filety drobiowe w sosie z gorgonzoli polecamy nie tylko jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego, ale także jako propozycję na elegancką kolację we dwoje.
Dla kogo?
Filety drobiowe w sosie z gorgonzoli polubi każdy miłośnik delikatnych mięs drobiowych, połączonych z aksamitnym, aromatycznym sosem.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad! Filety drobiowe w sosie z gorgonzoli to doskonała propozycja także na rodzinne przyjęcie oraz domową imprezę.
Czy wiesz, że?
Ser gorgonzola pochodzi z północnych Włoch. W sklepach znajdziecie dwie jego odmiany – bardziej suchy, z dużą ilością pleśni, a także kremowy, produkowany z dodatkiem śmietanki.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie wyraziste sosy o głębokim smaku, dodajcie łyżkę kaparów, które doskonale komponują się z indykiem.