Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

5 listki

1 opakowanie

1 sztuka

100 mililitrów

3 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

100 gramów

20 gramów

80 gramów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę. Mięso pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem między dwoma płatami foli spożywczej.

Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - Krok 1

Krok 2

W środek każdego płata włóż suszonego pomidora dwa listki bazylii i sera gorgonzola. Całość złóż nakładając płaty na siebie.

Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - Krok 2

Krok 3

Mięso oprósz delikatnie pieprzem zawiń w szynkę parmeńską oprósz mąką pszenną. Kotleciki obsmaż z obu stron, na patelni na rozgrzanej oliwie. Przełóż je na bok, na patelni zeszklij cebulkę, wlej białe wino.

Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - Krok 3

Krok 4

Dodaj mięso na powrót, całość gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje dodaj masło dokładnie wymieszaj tak aby masło z emulgowało w pozostałym płynie.

Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - Krok 4

Krok 5

Sos dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, oprósz pokruszonymi orzechami włoskimi.

Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać łyżkę kaparów. Sos nabierze mocniejszego smaku.

2

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Można do sosu dodać owoce: 1 jabłko, 1 morelę - sos nabierze słodkawego smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Do sosu można dodać trawę cytrynową, migdały, orzechy nerkowca.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoliRoladki drobiowe w sosie z gorgonzoli

Mięso z indyka cechuje się delikatnym smakiem. Idealnie sprawdza się więc w kompozycji z bardziej aromatycznymi dodatkami, takimi jak ser gorgonzola. Dziś mamy dla was przepis na filety drobiowe w sosie z gorgonzoli – pyszny obiad, który łączy w sobie polską i włoską tradycję kulinarną. Szynka parmeńska, suszone pomidory, świeża bazylia oraz ser gorgonzola tworzą niepowtarzalne zestawienie z delikatną piersią z indyka, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Filety drobiowe w sosie z gorgonzoli polecamy nie tylko jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego, ale także jako propozycję na elegancką kolację we dwoje.

Dla kogo?

Filety drobiowe w sosie z gorgonzoli polubi każdy miłośnik delikatnych mięs drobiowych, połączonych z aksamitnym, aromatycznym sosem.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad! Filety drobiowe w sosie z gorgonzoli to doskonała propozycja także na rodzinne przyjęcie oraz domową imprezę.

Czy wiesz, że?

Ser gorgonzola pochodzi z północnych Włoch. W sklepach znajdziecie dwie jego odmiany – bardziej suchy, z dużą ilością pleśni, a także kremowy, produkowany z dodatkiem śmietanki.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie wyraziste sosy o głębokim smaku, dodajcie łyżkę kaparów, które doskonale komponują się z indykiem.