Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

5 listki

1 opakowanie

1 sztuka

100 mililitrów

3 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

100 gramów

20 gramów

80 gramów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę. Mięso pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem między dwoma płatami foli spożywczej.

Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - Krok 1

Krok 2

W środek każdego płata włóż suszonego pomidora dwa listki bazylii i sera gorgonzola. Całość złóż nakładając płaty na siebie.

Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - Krok 2

Krok 3

Mięso oprósz delikatnie pieprzem zawiń w szynkę parmeńską oprósz mąką pszenną. Kotleciki obsmaż z obu stron, na patelni na rozgrzanej oliwie. Przełóż je na bok, na patelni zeszklij cebulkę, wlej białe wino.

Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - Krok 3

Krok 4

Dodaj mięso na powrót, całość gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje dodaj masło dokładnie wymieszaj tak aby masło z emulgowało w pozostałym płynie.

Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - Krok 4

Krok 5

Sos dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, oprósz pokruszonymi orzechami włoskimi.

Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać łyżkę kaparów. Sos nabierze mocniejszego smaku.

2

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Można do sosu dodać owoce: 1 jabłko, 1 morelę - sos nabierze słodkawego smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Do sosu można dodać trawę cytrynową, migdały, orzechy nerkowca.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z batatów i dyni
czas przygotowania
55 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki drobiowe w sosie z gorgonzoliRoladki drobiowe w sosie z gorgonzoli

Mięso z indyka cechuje się delikatnym smakiem. Idealnie sprawdza się więc w kompozycji z bardziej aromatycznymi dodatkami, takimi jak ser gorgonzola. Dziś mamy dla was przepis na filety drobiowe w sosie z gorgonzoli – pyszny obiad, który łączy w sobie polską i włoską tradycję kulinarną. Szynka parmeńska, suszone pomidory, świeża bazylia oraz ser gorgonzola tworzą niepowtarzalne zestawienie z delikatną piersią z indyka, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Filety drobiowe w sosie z gorgonzoli polecamy nie tylko jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego, ale także jako propozycję na elegancką kolację we dwoje.

Dla kogo?

Filety drobiowe w sosie z gorgonzoli polubi każdy miłośnik delikatnych mięs drobiowych, połączonych z aksamitnym, aromatycznym sosem.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad! Filety drobiowe w sosie z gorgonzoli to doskonała propozycja także na rodzinne przyjęcie oraz domową imprezę.

Czy wiesz, że?

Ser gorgonzola pochodzi z północnych Włoch. W sklepach znajdziecie dwie jego odmiany – bardziej suchy, z dużą ilością pleśni, a także kremowy, produkowany z dodatkiem śmietanki.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie wyraziste sosy o głębokim smaku, dodajcie łyżkę kaparów, które doskonale komponują się z indykiem.