Ropa vieja przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ropa vieja

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

2 szklanki

10 sztuk

4 sztuki

8 sztuk

4 łyżki

1.5 kilograma

6 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew pokrój w plasterki, 5 ząbków czosnku posiekaj. Dodaj do mięsa, zalej wywarem i wodą, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.

Krok 2

Zmniejsz ogień, zbierz szumowiny, przykryj i gotuj około 120 minut. Zdejmij z ognia, ostudź.

Krok 3

Wyjmij mięso i podrób widelcem.

Krok 4

Cebulę pokrój w plastry, pozostały czosnek oraz chili posiekaj. Pomidory pokrój w kostkę, a rzodkiewkę w plastry. Dymkę posiekaj, limonkę przekrój na cząstki.

Krok 5

Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, cebulę i chili. Gdy się zarumienią zdejmij z patelni.

Krok 6

Na patelnię włóż mięso i smaż do czasu, gdy stanie się brązowe, przełóż na półmisek.

Krok 7

Na wierzchu ułóż podsmażoną cebulę z czosnkiem i chili, otocz pomidorami i rzodkiewkami, kolendrą, posiekaną dymką i kawałkami limonki. Podawaj z podgrzanymi tortillami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ropa vieja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ropa vieja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ropa vieja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ropa vieja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ropa vieja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ropa vieja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ropa vieja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ropa vieja - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Budyniowiec
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej