
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
3 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
2 szklanki
10 sztuk
4 sztuki
8 sztuk
4 łyżki
1.5 kilograma
6 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew pokrój w plasterki, 5 ząbków czosnku posiekaj. Dodaj do mięsa, zalej wywarem i wodą, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.
Krok 2
Zmniejsz ogień, zbierz szumowiny, przykryj i gotuj około 120 minut. Zdejmij z ognia, ostudź.
Krok 3
Wyjmij mięso i podrób widelcem.
Krok 4
Cebulę pokrój w plastry, pozostały czosnek oraz chili posiekaj. Pomidory pokrój w kostkę, a rzodkiewkę w plastry. Dymkę posiekaj, limonkę przekrój na cząstki.
Krok 5
Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, cebulę i chili. Gdy się zarumienią zdejmij z patelni.
Krok 6
Na patelnię włóż mięso i smaż do czasu, gdy stanie się brązowe, przełóż na półmisek.
Krok 7
Na wierzchu ułóż podsmażoną cebulę z czosnkiem i chili, otocz pomidorami i rzodkiewkami, kolendrą, posiekaną dymką i kawałkami limonki. Podawaj z podgrzanymi tortillami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej