Sałatka mimoza – przepis z łososiem: warstwowa | Przepisy.pl pixel

Rosyjska sałatka mimoza - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

86

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

644 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1884 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

300 gramów

3 sztuki

2 sztuki

80 mililitrów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

1 pęczek

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, ugotuj, wystudź i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, wodą i octem jabłkowym według proporcji podanej na opakowaniu. Następnie wymieszaj sos z ziemniakami.

Krok 3

Cebule pokrój w kostkę, zalej wrzątkiem z octem i odstaw do ostygnięcia. Potem ją odcedź. Z pęczka koperku zostaw kilka gałązek do ozdoby, resztę drobno posiekaj. Tak samo zrób ze szczypiorem. Łososia oddziel od skóry i rozdrobnij mięso do miski. Następnie dodaj do niego sok z cytryny i musztardę. Całość wymieszaj. Jaja ugotuj na twardo, wystudź oraz zetrzyj na tarce (oddzielnie białko i oddzielnie żółtko).

Krok 4

Na dno miski wyłóż starte ziemniaki, posyp szczypiorem ich wierzch i posmaruj śmietaną. Nałóż kolejną warstwę mięsa z łososia i posyp startym serem po wierzchu. Potem połóż na rybę zamarynowaną cebulę i po wierzchu rozsmaruj majonez. Na majonez wysyp starte białko jaja. Brzeg sałatki oprósz koperkiem, środek salaterki uzupełnij tartym żółtkiem.

Krok 5

Sałatkę udekoruj, kładąc na jej wierzchu kilka gałązek koperku. W tym przepisie idealnie sprawdzą się również kiszone ogórki lub gotowana marchewka, z których możesz ułożyć dodatkową warstwę.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zdjęcie sałatki Mimoza zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Magdalena Kaczmarek.

2

Opinie o przepisie

  • Daria

    Daria , 12.12.2021

    Nie powinno być w tej sałatce ziemniaków

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosyjska sałatka mimoza - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosyjska sałatka mimoza - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosyjska sałatka mimoza - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosyjska sałatka mimoza - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosyjska sałatka mimoza - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosyjska sałatka mimoza - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosyjska sałatka mimoza - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosyjska sałatka mimoza - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosyjska sałatka mimoza - VIDEORosyjska sałatka mimoza - VIDEO

Masz wrażenie, że przygotowywane przez Ciebie posiłki są nudne? Brakuje Ci pomysłów na nowe dania? Rozpraw się z monotonią! Jedzenie to przyjemność, dlatego tak ważne jest, aby kojarzyło się z tym, co najlepsze. Baw się recepturami, mieszaj ze sobą różne składniki i twórz różnorodne kompozycje. Jeśli szukasz gotowego przepisu na efektowną sałatkę, sięgnij po rosyjską sałatkę mimoza. Co się za tym kryje? Zobacz sam!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów sałatek. Pamiętaj, proste i szybkie do zrobienia jedzenie wcale nie musi być nudne!

Na jaką okazję?

Przygotowanie tego typu sałaki to raptem pół godziny, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić ją na kolację.

Czy wiesz, że?

Rosyjska sałatka mimoza swoją nazwę zawdzięcza barwom, które powstają po ułożeniu kolejnych warstw składników takich jak: starte biało jajko, żółtko i koperek. Ten mix kolorów przypomina żółte kwiaty mimozy, symbolizujące wrażliwość i delikatność.

Dla urozmaicenia:

W przepisie na sałatkę mimozę sprawdzą się także kiszone ogórki lub gotowana marchewka, z których możesz ułożyć dodatkową warstwę.