
Składniki
125 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
2 łyżeczki
1 puszka
3 łyżki
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta.
Krok 2
Cebulkę pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę. Odcedź tuńczyka.
Krok 3
W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z octem, oliwą i trzema łyżkami wody.
Krok 4
Dodaj ryż, warzywa, tuńczyka i ponownie wymieszaj. Podawaj np. w słoikach. Jeśli zakręcić słoik możesz wziąć sałatkę ze sobą.

Dobra rada:
Również pyszna z ogórkiem i pomidorkami cherry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z tuńczyka "na wynos"
Tuńczyk bezsprzecznie króluje w naszej kuchni, szczególnie jako składnik wielu sałatek. Ryba doceniana jest przede wszystkim za sprężyste, aromatyczne mięso, które świetnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, delikatnym sosem oraz ryżem. I taką właśnie wersję potrawy chcemy Wam zaproponować: oto sałatka z tuńczyka na wynos. Idealnie sprawdzi się podczas podróży czy jako lunch do pracy. Danie umieśćcie w eleganckim słoiku, a będzie nie tylko smakować wyjątkowo, ale także estetycznie wyglądać.
Dla kogo?
Sałatka z tuńczyka na wynos jest świetną propozycją dla osób poszukujących smacznych potraw, które można ze sobą zabrać w podróż, na piknik czy do pracy.
Na jaką okazję?
Danie sprawdzi się jako drugie śniadanie, lunch w pracy czy smaczna przekąska. Serwowana w niewielkich pojemniczkach lub eleganckich słoikach, będzie świetną przystawką na imprezę.
Czy wiesz, że?
Brązowy ryż powstaje podczas ręcznego lub mechanicznego usuwania zewnętrznej warstwy ziarna, które wykonuje się tuż po zbiorze. Największymi producentami ryżu brązowego są Chiny, Indie i Indonezja. Ziarno wymaga dłuższego czasu gotowania niż jego wersja biała.
Dla urozmaicenia:
Sałatka z tuńczyka świetnie smakuje również z ogórkiem i pomidorkami cherry.


































