Sałatka z tuńczyka "na wynos" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z tuńczyka "na wynos"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
233 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżeczki

1 puszka

3 łyżki

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta.

Krok 2

Cebulkę pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę. Odcedź tuńczyka.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z octem, oliwą i trzema łyżkami wody.

Krok 4

Dodaj ryż, warzywa, tuńczyka i ponownie wymieszaj. Podawaj np. w słoikach. Jeśli zakręcić słoik możesz wziąć sałatkę ze sobą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Również pyszna z ogórkiem i pomidorkami cherry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tuńczyka "na wynos"Sałatka z tuńczyka "na wynos"

Tuńczyk bezsprzecznie króluje w naszej kuchni, szczególnie jako składnik wielu sałatek. Ryba doceniana jest przede wszystkim za sprężyste, aromatyczne mięso, które świetnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, delikatnym sosem oraz ryżem. I taką właśnie wersję potrawy chcemy Wam zaproponować: oto sałatka z tuńczyka na wynos. Idealnie sprawdzi się podczas podróży czy jako lunch do pracy. Danie umieśćcie w eleganckim słoiku, a będzie nie tylko smakować wyjątkowo, ale także estetycznie wyglądać.

Dla kogo?

Sałatka z tuńczyka na wynos jest świetną propozycją dla osób poszukujących smacznych potraw, które można ze sobą zabrać w podróż, na piknik czy do pracy.

Na jaką okazję?

Danie sprawdzi się jako drugie śniadanie, lunch w pracy czy smaczna przekąska. Serwowana w niewielkich pojemniczkach lub eleganckich słoikach, będzie świetną przystawką na imprezę.

Czy wiesz, że?

Brązowy ryż powstaje podczas ręcznego lub mechanicznego usuwania zewnętrznej warstwy ziarna, które wykonuje się tuż po zbiorze. Największymi producentami ryżu brązowego są Chiny, Indie i Indonezja. Ziarno wymaga dłuższego czasu gotowania niż jego wersja biała.

Dla urozmaicenia:

Sałatka z tuńczyka świetnie smakuje również z ogórkiem i pomidorkami cherry.