Sałatka z tuńczyka "na wynos" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z tuńczyka "na wynos"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
233 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżeczki

1 puszka

3 łyżki

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta.

Krok 2

Cebulkę pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę. Odcedź tuńczyka.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z octem, oliwą i trzema łyżkami wody.

Krok 4

Dodaj ryż, warzywa, tuńczyka i ponownie wymieszaj. Podawaj np. w słoikach. Jeśli zakręcić słoik możesz wziąć sałatkę ze sobą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Również pyszna z ogórkiem i pomidorkami cherry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tuńczyka "na wynos" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tuńczyka "na wynos"Sałatka z tuńczyka "na wynos"

Tuńczyk bezsprzecznie króluje w naszej kuchni, szczególnie jako składnik wielu sałatek. Ryba doceniana jest przede wszystkim za sprężyste, aromatyczne mięso, które świetnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, delikatnym sosem oraz ryżem. I taką właśnie wersję potrawy chcemy Wam zaproponować: oto sałatka z tuńczyka na wynos. Idealnie sprawdzi się podczas podróży czy jako lunch do pracy. Danie umieśćcie w eleganckim słoiku, a będzie nie tylko smakować wyjątkowo, ale także estetycznie wyglądać.

Dla kogo?

Sałatka z tuńczyka na wynos jest świetną propozycją dla osób poszukujących smacznych potraw, które można ze sobą zabrać w podróż, na piknik czy do pracy.

Na jaką okazję?

Danie sprawdzi się jako drugie śniadanie, lunch w pracy czy smaczna przekąska. Serwowana w niewielkich pojemniczkach lub eleganckich słoikach, będzie świetną przystawką na imprezę.

Czy wiesz, że?

Brązowy ryż powstaje podczas ręcznego lub mechanicznego usuwania zewnętrznej warstwy ziarna, które wykonuje się tuż po zbiorze. Największymi producentami ryżu brązowego są Chiny, Indie i Indonezja. Ziarno wymaga dłuższego czasu gotowania niż jego wersja biała.

Dla urozmaicenia:

Sałatka z tuńczyka świetnie smakuje również z ogórkiem i pomidorkami cherry.