Rozgrzewający dżem z goździkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozgrzewający dżem z goździkami

Autor: a dupa rośnie

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 szklanka

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie owoce obieramy ze skórki, a pomarańcze i mandarynki filetujemy na ile to możliwe.

Krok 2

Owoce kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy do nich skórkę pomrańczową, cukier, cynamon i goździki. Można również dodać odrobinę wody przegotowanej, żeby nam się dżem z samego początku nie zjarał. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Jeśli kawałki owoców są ciut za duże, można je potraktować blenderem.

Krok 3

Po godzinie dżem wlewamy do słoika, którego odwracamy do góry dnem i ustawiamy na ściereczce. Po ostygnięciu wkładajmy na noc do lodówki. Dżem, który jest jeszcze ciepły będzie wydawał się Wam zbyt słodki. Spokojnie.. na drugi dzień jest już idealny!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej