Rozgrzewający dżem z goździkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozgrzewający dżem z goździkami

Autor: a dupa rośnie

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 szklanka

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie owoce obieramy ze skórki, a pomarańcze i mandarynki filetujemy na ile to możliwe.

Krok 2

Owoce kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy do nich skórkę pomrańczową, cukier, cynamon i goździki. Można również dodać odrobinę wody przegotowanej, żeby nam się dżem z samego początku nie zjarał. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Jeśli kawałki owoców są ciut za duże, można je potraktować blenderem.

Krok 3

Po godzinie dżem wlewamy do słoika, którego odwracamy do góry dnem i ustawiamy na ściereczce. Po ostygnięciu wkładajmy na noc do lodówki. Dżem, który jest jeszcze ciepły będzie wydawał się Wam zbyt słodki. Spokojnie.. na drugi dzień jest już idealny!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej