
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
1 szklanka
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie owoce obieramy ze skórki, a pomarańcze i mandarynki filetujemy na ile to możliwe.
Krok 2
Owoce kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy do nich skórkę pomrańczową, cukier, cynamon i goździki. Można również dodać odrobinę wody przegotowanej, żeby nam się dżem z samego początku nie zjarał. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Jeśli kawałki owoców są ciut za duże, można je potraktować blenderem.
Krok 3
Po godzinie dżem wlewamy do słoika, którego odwracamy do góry dnem i ustawiamy na ściereczce. Po ostygnięciu wkładajmy na noc do lodówki. Dżem, który jest jeszcze ciepły będzie wydawał się Wam zbyt słodki. Spokojnie.. na drugi dzień jest już idealny!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























