Rozgrzewający dżem z goździkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozgrzewający dżem z goździkami

Autor: a dupa rośnie

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 szklanka

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie owoce obieramy ze skórki, a pomarańcze i mandarynki filetujemy na ile to możliwe.

Krok 2

Owoce kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy do nich skórkę pomrańczową, cukier, cynamon i goździki. Można również dodać odrobinę wody przegotowanej, żeby nam się dżem z samego początku nie zjarał. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Jeśli kawałki owoców są ciut za duże, można je potraktować blenderem.

Krok 3

Po godzinie dżem wlewamy do słoika, którego odwracamy do góry dnem i ustawiamy na ściereczce. Po ostygnięciu wkładajmy na noc do lodówki. Dżem, który jest jeszcze ciepły będzie wydawał się Wam zbyt słodki. Spokojnie.. na drugi dzień jest już idealny!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Cytrynowe księżyce
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej