Rozgrzewający dżem z goździkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozgrzewający dżem z goździkami

Autor: a dupa rośnie

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 szklanka

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie owoce obieramy ze skórki, a pomarańcze i mandarynki filetujemy na ile to możliwe.

Krok 2

Owoce kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy do nich skórkę pomrańczową, cukier, cynamon i goździki. Można również dodać odrobinę wody przegotowanej, żeby nam się dżem z samego początku nie zjarał. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Jeśli kawałki owoców są ciut za duże, można je potraktować blenderem.

Krok 3

Po godzinie dżem wlewamy do słoika, którego odwracamy do góry dnem i ustawiamy na ściereczce. Po ostygnięciu wkładajmy na noc do lodówki. Dżem, który jest jeszcze ciepły będzie wydawał się Wam zbyt słodki. Spokojnie.. na drugi dzień jest już idealny!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewający dżem z goździkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybka karpatka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej