Jak zrobić dżem z truskawek? Jak go zrobić na zimę?
Jeśli chcecie zamknąć najlepsze smaki lata w słoiku, dowiedzcie się, jak zrobić dżem z truskawek na zimę, a wtedy będziecie się mogli cieszyć wyjątkowym aromatem soczystych owoców do następnego sezonu. Przygotowanie smacznych przetworów na różne sposoby jest wyjątkowo proste i zajmuje niewiele czasu, a gotowe dżemy można dodać do wielu fantastycznych potraw.
Truskawkowy zawrót głowy – jak zrobić dżem z truskawek i inne przetwory?
Gdy w powietrzu unosi się słodki aromat dojrzałych truskawek, to znak, że zaczyna się lato i sezon na jedne z najbardziej uwielbianych owoców. To również najlepszy moment, by poznać ciekawe przepisy na truskawki i zacząć przygotowania do zimowych zapasów. Z letnich skarbów możecie przygotować takie popularne przysmaki, jak delikatny kompot, gęste konfitury lub soczyście czerwony ocet, dobrze pasujący do warzywno-owocowych sałatek. Doskonale smakuje również aksamitnie gładki mus truskawkowy, który można podać na świeżo z bitą śmietaną lub przełożyć do niewielkich słoiczków, krótko zapasteryzować (opcjonalnie) i zostawić w spiżarni na zimę. Jeśli przepadacie za placuszkami lub naleśnikami, koniecznie się dowiedzcie, jak zrobić dżem truskawkowy, który przypomni wam najbardziej słonecznie chwile minionego lata.
Jak zrobić dżem z truskawek? Przygotowanie
Aby dżem wyszedł naturalnie słodki, intensywny i aromatyczny, do przygotowania należy użyć dojrzałych, ale nie rozpadających się owoców. Dobrym rozwiązaniem będzie wybranie odmian przeznaczonych przede wszystkim na przetwory jak drobne, ciemnoczerwone Murzynki, winno-słodkie Pandory, intensywne w smaku Dukaty, soczyste Sengi albo późne Florence. Generalnie najlepsze na dżemy, kompoty lub konfitury są truskawki zebrane pod koniec sezonu, który zazwyczaj wypada w połowie lipca. Nie należy używać owoców zebranych po deszczu, ponieważ nie tylko będą miały większą skłonność do pleśnienia i rozpadania, ale także wchłoną sporo wody, którą trzeba będzie dłużej odparowywać, by przetwory uzyskały odpowiednią konsystencję.
Jak zrobić dobry dżem z truskawek bez żelfixu?
Najprostszym sposobem na przygotowanie smacznego dżemu jest użycie cukru żelującego, który w naturalny sposób zagęści ugotowane, stygnące owoce. Wystarczy jedynie przygotować odpowiednią ilość owoców, pozbawić je szypułek, umyć, wysuszyć, podzielić na mniejsze części (opcjonalnie) i zachowując proporcje podane na opakowaniu, podduszone składniki umieścić w słoikach.
A jak zrobić dobry dżem z truskawek bez użycia substancji żelujących? Jeszcze prościej! Według podstawowego przepisu wystarczy użyć jedynie około 1 szklanki cukru na 2 kg obranych owoców. W przypadku mało słodkich odmian można dodać nieco więcej cukru, który przy przygotowywaniu przetworów pełni rolę naturalnego konserwantu.
Wszystkie składniki wrzućcie na głęboką patelnie lub do szerokiego garnka, co przyspieszy parowanie wody, i podgrzewajcie na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dla pogłębienia smaku możecie dodać sok z cytryny. Gdy owoce zaczną się gotować i puszczać soki, zmniejszcie ogień, a następnie gotujcie powoli bez przykrycia na tyle długo, by masa zaczęła gęstnieć. Czasami w trakcie gotowania na powierzchni zbiera się piana, którą wystarczy usunąć za pomocą łyżki. Wrzący dżem przekładajcie do niewielkich, wyparzonych słoików wypełniając je do przewężenia i natychmiast dokładnie zamykajcie czystą, suchą nakrętką. Gotowe naczynia odwróćcie do góry nogami, pozostawiając do całkowitego wystygnięcia. Gdy dżem stanie się chłodny, pokrywki powinny się zassać, co oznacza, że nie ma potrzeby pasteryzowania dżemu.
Do czego wykorzystać domowej roboty dżem truskawkowy?
Jeśli już wiecie, jak się robi dżem z truskawek, przygotujcie solidne zapasy na zimę i wykorzystajcie na różne przepyszne sposoby. Pamiętajcie, że ten pachnący latem przysmak doskonale smakuje zarówno na świeżym pieczywie czy placuszkach, jak i naleśnikami naleśnikach. Z dodatkiem kwaskowatej wersji dżemu truskawkowego przyrządzicie znakomity kaszubski tort z fasoli o przyjemnym owocowym smaku albo wyśmienite puszyste nadziewane drożdżówki o kształcie kopert lub wałków. Gęsty dżem świetnie nadaje się do wypełnienia takich słodkich wypieków jak okrągłe pączki lub niewielkie rogaliki pokryte złocistą chrupiącą skórką. Smacznego!
Komentarze (0)