
Składniki
1 szczypta
1 łyżeczka
8 łyżek
3 łyżki
4 sztuki
4 sztuki
6 sztuk
4 sztuki
24 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi obierz i gotuj przez kilka minut w posolonej wodzie. Następnie włóż je do zimnej wody, odsącz i odstaw.
Krok 2
Dymkę posiekaj.
Krok 3
Do rondelka wlej 6 łyżek oliwy, połowę posiekanej dymki, łyżkę posiekanego estragonu, śmietanę, sok z cytryny, anyżówkę, tabasco oraz sól. Wszystko wymieszaj.
Krok 4
Filety posyp z obu stron solą oraz estragonem. Na łyżkę rozgrzanej oliwy włóż filety i smaż przez 2 minuty z każdej ze stron.
Krok 5
Szparagi przełóż do garnka, wlej łyżkę wody oraz łyżkę oliwy, dodaj pozostałą dymkę i estragon i gotuj przez 2 minuty.
Krok 6
Sos z oliwy i śmietany z przyprawami również gotuj przez 2 minuty ciągle mieszając.
Krok 7
Szparagi ułóż obok siebie na talerzach, na nie połóż filety i wszystko polej sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej