Ryba ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba ze szparagami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 łyżeczka

8 łyżek

3 łyżki

4 sztuki

4 sztuki

6 sztuk

4 sztuki

24 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi obierz i gotuj przez kilka minut w posolonej wodzie. Następnie włóż je do zimnej wody, odsącz i odstaw.

Krok 2

Dymkę posiekaj.

Krok 3

Do rondelka wlej 6 łyżek oliwy, połowę posiekanej dymki, łyżkę posiekanego estragonu, śmietanę, sok z cytryny, anyżówkę, tabasco oraz sól. Wszystko wymieszaj.

Krok 4

Filety posyp z obu stron solą oraz estragonem. Na łyżkę rozgrzanej oliwy włóż filety i smaż przez 2 minuty z każdej ze stron.

Krok 5

Szparagi przełóż do garnka, wlej łyżkę wody oraz łyżkę oliwy, dodaj pozostałą dymkę i estragon i gotuj przez 2 minuty.

Krok 6

Sos z oliwy i śmietany z przyprawami również gotuj przez 2 minuty ciągle mieszając.

Krok 7

Szparagi ułóż obok siebie na talerzach, na nie połóż filety i wszystko polej sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej