Ryż z jabłkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Ryż z jabłkiem

z jogurtem naturalnym

Autor: dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

ratingratingratingratingrating

12

heart
346 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

178 osób wydrukowało

Pobierz pdf

373 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

do dekoracji:

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ryż z jabłkiem - Krok 1

Krok 2

Upiecz jabłka, posypując je uprzednio szczyptą cynamonu. Ugotowany ryż podaj z pieczonym jabłkiem i polej gęstym jogurtem naturalnym.

Ryż z jabłkiem - Krok 2
dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, cynku, miedzi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z jabłkiemRyż z jabłkiem

Ryż gotowany z pieczonym jabłkiem i cynamonem – to dla wielu smak dzieciństwa. W proponowanej wersji to danie doskonale sprawdzi się na podwieczorek. Będzie bardzo smacznie, aromatycznie, a na dodatek – sentymentalnie.

Dla kogo? Jabłko i cynamon to niezawodne połączenie smaków. Skomponowane z ryżem stanowi danie, które poleca się wszystkim pasjonatom ciepłych przekąsek z owocami.

Na zdrowie! Ryż z jabłkiem to posiłek, który dostarcza m.in. cynk (1,8 mg, czyli 17,6% RWS), który przyczynia się do prawidłowego metabolizmu tłuszczów.

Czy wiesz, że? Po dziś dzień znane są prozdrowotne właściwości cynamonu. Dawniej przyprawa stanowiła popularny składnik stosowany przy wspomaganiu układu oddechowego i problemach z trawieniem. Obecnie wykorzystywany jest zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym.