
Składniki
2 sztuki
4 sztuki
1 opakowanie
1 łyżeczka
do dekoracji:
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2
Upiecz jabłka, posypując je uprzednio szczyptą cynamonu. Ugotowany ryż podaj z pieczonym jabłkiem i polej gęstym jogurtem naturalnym.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, cynku, miedzi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z jabłkiem
Ryż gotowany z pieczonym jabłkiem i cynamonem – to dla wielu smak dzieciństwa. W proponowanej wersji to danie doskonale sprawdzi się na podwieczorek. Będzie bardzo smacznie, aromatycznie, a na dodatek – sentymentalnie.
Dla kogo? Jabłko i cynamon to niezawodne połączenie smaków. Skomponowane z ryżem stanowi danie, które poleca się wszystkim pasjonatom ciepłych przekąsek z owocami.
Na zdrowie! Ryż z jabłkiem to posiłek, który dostarcza m.in. cynk (1,8 mg, czyli 17,6% RWS), który przyczynia się do prawidłowego metabolizmu tłuszczów.
Czy wiesz, że? Po dziś dzień znane są prozdrowotne właściwości cynamonu. Dawniej przyprawa stanowiła popularny składnik stosowany przy wspomaganiu układu oddechowego i problemach z trawieniem. Obecnie wykorzystywany jest zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym.