Ryż z jogurtem naturalnym z prażonym jabłkiem z miętą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z jogurtem naturalnym z prażonym jabłkiem z miętą

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

heart
56 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

195 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

300 gramów

4 sztuki

4 łyżeczki

4 sztuki

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyte jabłka pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż do miski, zasyp cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszaj i na kilka minut odstawić.

Ryż z jogurtem naturalnym z prażonym jabłkiem z miętą - Krok 1

Krok 2

Wyłóż jabłka na patelnię, podlej wodą i duś do miękkości.

Ryż z jogurtem naturalnym z prażonym jabłkiem z miętą - Krok 2

Krok 3

Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu.

Ryż z jogurtem naturalnym z prażonym jabłkiem z miętą - Krok 3

Krok 4

Ugotowany ryż przełóż na talerz, polej go jogurtem, a na wierzch wyłóż uduszone jabłka. Całość przyozdób listkami świeżej mięty.

Ryż z jogurtem naturalnym z prażonym jabłkiem z miętą - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: potasu, wapnia, fosforu, cynku, manganu, witamin: C, B2, B12 oraz kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z jogurtem naturalnym z prażonym jabłkiem z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z jogurtem naturalnym z prażonym jabłkiem z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z jogurtem naturalnym z prażonym jabłkiem z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z jogurtem naturalnym z prażonym jabłkiem z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z jogurtem naturalnym z prażonym jabłkiem z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z jogurtem naturalnym z prażonym jabłkiem z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z jogurtem naturalnym z prażonym jabłkiem z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z jogurtem naturalnym z prażonym jabłkiem z miętą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pilav
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej