
Składniki
1.75 szklanki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 szklanka
2 sztuki
0.25 łyżeczki
0.6 szklanki
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Trawę cytrynową pokrój na kawałki o długości 4 cm, a ryż opłucz.
Krok 2
W rondlu rozgrzej 1,5 łyżki oleju i smaż posiekaną cebulę oraz kurkumę przez 5 minut.
Krok 3
Dodaj ryż, trawę cytryną, wodę oraz sól i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 20 minut pod przykryciem do czasu, gdy ryż wchłonie całą wodę.
Krok 4
Po ugotowaniu zostaw jeszcze na 10 minut bez zdejmowania pokrywki.
Krok 5
Z ryżu wyjmij trawę cytrynową, a na pozostały olej wrzuć posiekaną dymkę i smaż przez minutę.
Krok 6
Dymkę dodaj do ryżu, wymieszaj i podawaj. Idealnie komponuje się z mięsem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej