Ryż z trawą cytrynową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z trawą cytrynową

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.75 szklanki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szklanka

2 sztuki

0.25 łyżeczki

0.6 szklanki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trawę cytrynową pokrój na kawałki o długości 4 cm, a ryż opłucz.

Krok 2

W rondlu rozgrzej 1,5 łyżki oleju i smaż posiekaną cebulę oraz kurkumę przez 5 minut.

Krok 3

Dodaj ryż, trawę cytryną, wodę oraz sól i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 20 minut pod przykryciem do czasu, gdy ryż wchłonie całą wodę.

Krok 4

Po ugotowaniu zostaw jeszcze na 10 minut bez zdejmowania pokrywki.

Krok 5

Z ryżu wyjmij trawę cytrynową, a na pozostały olej wrzuć posiekaną dymkę i smaż przez minutę.

Krok 6

Dymkę dodaj do ryżu, wymieszaj i podawaj. Idealnie komponuje się z mięsem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej