
Składniki
1.75 szklanki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 szklanka
2 sztuki
0.25 łyżeczki
0.6 szklanki
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Trawę cytrynową pokrój na kawałki o długości 4 cm, a ryż opłucz.
Krok 2
W rondlu rozgrzej 1,5 łyżki oleju i smaż posiekaną cebulę oraz kurkumę przez 5 minut.
Krok 3
Dodaj ryż, trawę cytryną, wodę oraz sól i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 20 minut pod przykryciem do czasu, gdy ryż wchłonie całą wodę.
Krok 4
Po ugotowaniu zostaw jeszcze na 10 minut bez zdejmowania pokrywki.
Krok 5
Z ryżu wyjmij trawę cytrynową, a na pozostały olej wrzuć posiekaną dymkę i smaż przez minutę.
Krok 6
Dymkę dodaj do ryżu, wymieszaj i podawaj. Idealnie komponuje się z mięsem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej