Ryż z trawą cytrynową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z trawą cytrynową

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.75 szklanki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szklanka

2 sztuki

0.25 łyżeczki

0.6 szklanki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trawę cytrynową pokrój na kawałki o długości 4 cm, a ryż opłucz.

Krok 2

W rondlu rozgrzej 1,5 łyżki oleju i smaż posiekaną cebulę oraz kurkumę przez 5 minut.

Krok 3

Dodaj ryż, trawę cytryną, wodę oraz sól i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 20 minut pod przykryciem do czasu, gdy ryż wchłonie całą wodę.

Krok 4

Po ugotowaniu zostaw jeszcze na 10 minut bez zdejmowania pokrywki.

Krok 5

Z ryżu wyjmij trawę cytrynową, a na pozostały olej wrzuć posiekaną dymkę i smaż przez minutę.

Krok 6

Dymkę dodaj do ryżu, wymieszaj i podawaj. Idealnie komponuje się z mięsem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej