Sałatka z kurczakiem curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kurczakiem

Autor: Katarzyna Chmielewska

ratingratingratingratingrating

2

heart
78 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 plastry

1 opakowanie

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet pokroić w kostkę. Dodać curry i przyprawę do kurczaka Knorr. Wymieszać i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dusić przez 10-13 minut, podlewając odrobiną wody.

Krok 2

Sałatę lodową poszarpać i rozłożyć na miseczce dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, oraz pokruszony ser twarogowy.

Krok 3

Na środek przygotowanego "podkładu sałatkowego" wrzucić gorący filecik na który układamy pokrojony w cienkie paseczki ser żółty.

Krok 4

Na koniec polewamy całość sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym Knorr wymieszanym z oliwą z oliwek i delikatnie skrapiamy kremowym octem balsamicznym. SMACZNEGO

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kurczakiemSałatka z kurczakiem

Szukasz inspiracji na danie z mięsem drobiowym? Świetną propozycją będzie sałatka. Filet pokrojony w kostkę, obtoczony odpowiednimi przyprawami i duszony przez krótki czas na rozgrzanym tłuszczu charakteryzuje się delikatną fakturą. Do mięsa przygotowanego w taki sposób pasują nie tylko warzywa (w przypadku tej propozycji są nimi pomidory koktajlowe i sałata lodowa), ale również nabiał. Warto zatem wykorzystać twarożek i kilka plastrów sera żółtego, które będą się dobrze komponować ze smakiem mięsa. Pamiętaj o poszarpaniu sałaty lodowej palcami, w przeciwnym razie będzie mniej smaczna. Gotową sałatkę możesz podawać jako samodzielne danie, bądź serwować ją z różnymi dodatkami. Mogą być nimi gotowane ziemniaki lub frytki, choć to niejedyne możliwości – wszystko zależy jedynie od Twojej fantazji. Już teraz zaplanuj tę smaczną sałatkę na swój obiad.