Sałatka z owoców egzotycznych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z owoców egzotycznych

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

2

heart
149 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
8 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyte i obrane owoce pokrój w kostkę i wymieszaj.

Sałatka z owoców egzotycznych - Krok 1

Krok 2

Podawaj z listkami świeżej mięty.

Sałatka z owoców egzotycznych - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: witaminy C, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z owoców egzotycznych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z owoców egzotycznych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z owoców egzotycznych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z owoców egzotycznych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z owoców egzotycznych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z owoców egzotycznych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z owoców egzotycznych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z owoców egzotycznych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z owoców egzotycznychSałatka z owoców egzotycznych

Masz ochotę na pyszne drugie śniadanie? Nic prostszego! Przygotuj niezwykle smakowitą sałatkę z owoców egzotycznych. Wystarczą Ci jedynie trzy składniki. Wymieszaj kiwi, pomarańczę oraz banana i gotowe!

Dla kogo?

W tej przekąsce bez wątpienia zasmakują wielbiciele owoców. Sałatka doskonale syci oraz orzeźwia. Bardzo łatwo ją spakować na wynos, dlatego idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy.

Na zdrowie!

Owoce to cenne źródło licznych witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Proponowana sałatka owocowa będzie świetnym „dostarczycielem” m.in. witaminy C (99,4 mg, czyli 124% RWS), która wzmacnia naszą odporność, oraz folianów (68,7 µg, czyli 34% RWS), odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego.

Czy wiesz, że?

Kiwi można spożywać na wiele sposobów – warto dodawać je do sałatek, koktajli, ale te owoce także znakomicie odnajdą się w towarzystwie dań mięsnych.