Sałatka ze szpinakiem i fetą - z burakiem | Przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami

NOWY PRZEPIS

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

491 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

4 sztuki

100 gramów

50 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 opakowanie

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pestki dyni wymieszaj z łyżką miodu, szczyptą chili i szczyptą soli. Pestki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz około 8 minut w 180°C, tak aby miód się skarmelizował. Pestki wyjmij na zewnątrz, aby wystygły, następnie rozkrusz je.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 1

Krok 2

Pozostały miód wymieszaj z oliwą z oliwek, trzema łyżkami wody oraz opakowaniem sosu sałatkowego Knorr.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 2

Krok 3

Szpinak umyj, osusz i ułóż na dużym półmisku. Buraka pokrój w cienkie pół plastry, a mandarynki obierz, rozdziel na poszczególne fileciki i rozrzuć na półmisku.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 3

Krok 4

Na wierzch rozłóż pokruszony ser feta i pestki dyni. Sałatkę obficie polej po przygotowanym sosem.

Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Liście szpinaku możesz zamienić na rukolę.

1

Opinie o przepisie

  • Marysia

    Marysia , 17.11.2023

    Dlaczego tak długo musiałam czekać na ten super przepis? :) Sałatka jest wspaniała, lubię eksperymentować, w tej sałatce wszystko idealnie się łączy. i ten sos... polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ze szpinakiem i mandarynkamiSałatka ze szpinakiem i mandarynkami

Pestki dyni wymieszaj z łyżką miodu, szczyptą chili i szczyptą soli. Pestki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz około 8 minut w 180°C, tak aby miód się skarmelizował. Pestki wyjmij na zewnątrz, aby wystygły, następnie rozkrusz je.