Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
491 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
4 sztuki
100 gramów
50 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 opakowanie
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pestki dyni wymieszaj z łyżką miodu, szczyptą chili i szczyptą soli. Pestki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz około 8 minut w 180°C, tak aby miód się skarmelizował. Pestki wyjmij na zewnątrz, aby wystygły, następnie rozkrusz je.

Krok 2
Pozostały miód wymieszaj z oliwą z oliwek, trzema łyżkami wody oraz opakowaniem sosu sałatkowego Knorr.

Krok 3
Szpinak umyj, osusz i ułóż na dużym półmisku. Buraka pokrój w cienkie pół plastry, a mandarynki obierz, rozdziel na poszczególne fileciki i rozrzuć na półmisku.

Krok 4
Na wierzch rozłóż pokruszony ser feta i pestki dyni. Sałatkę obficie polej po przygotowanym sosem.


Dobra rada:
Liście szpinaku możesz zamienić na rukolę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami
Pestki dyni wymieszaj z łyżką miodu, szczyptą chili i szczyptą soli. Pestki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz około 8 minut w 180°C, tak aby miód się skarmelizował. Pestki wyjmij na zewnątrz, aby wystygły, następnie rozkrusz je.