Sernik czekoladowy

Autor: Danuta Piecyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
14 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

50 gramów

5 łyżek

5 łyżek

1.5 szklanki

0.5 sztuki

3 łyżki

6 łyżek

375 gramów

2 sztuki

10 sztuk

125 gramów

700 mililitrów

1.3 kilograma

1 szczypta

2 sztuki

1 opakowanie

1.4 szklanki

180 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy

Krok 2

Masa serowa : Ser trzykrotnie zemleć w maszynce.

Krok 3

Białka oddzielić od żółtek, do miski przełożyć margarynę, utrzeć, dodawać po jednym żółtku , jogurt i ser dalej ucierać.

Krok 4

Na samym końcu dodawać stopniowo ucierając obie mąki, rodzynki i rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, dokładnie zmiksować.

Krok 5

Białka jaj 12 szt ubić ze szczyptą soli na sztywno, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru dalej ubijać.

Krok 6

Pianę ostrożnie połączyć z masą serową.

Krok 7

Wylać masę na ciasto, wstawić blachę do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec przez ok.45 minut.

Krok 8

Upieczone i ostudzone ciasto polać , gorzką i białą czekoladą, posypać wiórkami białymi z czekolady

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej