Sernik czekoladowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik czekoladowy

Autor: Danuta Piecyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
14 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

180 gramów

1.4 szklanki

1 opakowanie

2 sztuki

1 szczypta

1.3 kilograma

700 mililitrów

50 gramów

10 sztuk

2 sztuki

375 gramów

6 łyżek

3 łyżki

0.5 sztuki

1.5 szklanki

5 łyżek

5 łyżek

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy

Krok 2

Masa serowa : Ser trzykrotnie zemleć w maszynce.

Krok 3

Białka oddzielić od żółtek, do miski przełożyć margarynę, utrzeć, dodawać po jednym żółtku , jogurt i ser dalej ucierać.

Krok 4

Na samym końcu dodawać stopniowo ucierając obie mąki, rodzynki i rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, dokładnie zmiksować.

Krok 5

Białka jaj 12 szt ubić ze szczyptą soli na sztywno, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru dalej ubijać.

Krok 6

Pianę ostrożnie połączyć z masą serową.

Krok 7

Wylać masę na ciasto, wstawić blachę do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec przez ok.45 minut.

Krok 8

Upieczone i ostudzone ciasto polać , gorzką i białą czekoladą, posypać wiórkami białymi z czekolady

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Bruschetta
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej