Sernik czekoladowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik czekoladowy

Autor: Danuta Piecyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
14 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

180 gramów

1.4 szklanki

1 opakowanie

2 sztuki

1 szczypta

1.3 kilograma

700 mililitrów

50 gramów

10 sztuk

2 sztuki

375 gramów

6 łyżek

3 łyżki

0.5 sztuki

1.5 szklanki

5 łyżek

5 łyżek

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy

Krok 2

Masa serowa : Ser trzykrotnie zemleć w maszynce.

Krok 3

Białka oddzielić od żółtek, do miski przełożyć margarynę, utrzeć, dodawać po jednym żółtku , jogurt i ser dalej ucierać.

Krok 4

Na samym końcu dodawać stopniowo ucierając obie mąki, rodzynki i rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, dokładnie zmiksować.

Krok 5

Białka jaj 12 szt ubić ze szczyptą soli na sztywno, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru dalej ubijać.

Krok 6

Pianę ostrożnie połączyć z masą serową.

Krok 7

Wylać masę na ciasto, wstawić blachę do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec przez ok.45 minut.

Krok 8

Upieczone i ostudzone ciasto polać , gorzką i białą czekoladą, posypać wiórkami białymi z czekolady

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej