Sernik na kakaowym spodzie - Izaura

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

1 szklanka

1.5 łyżeczki

1 szklanka

3 łyżki

1 opakowanie

masa serowa:

1 kilogram

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować ciasto: w rondelku roztopić Kasię, dodać cukier, kakao, 7 łyżek wody, wymieszać, zagotować i ostudzić.

Krok 2

Następnie dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i wymieszać.

Krok 3

Przygotować masę serową: ser zemleć 2 razy.

Krok 4

Żółtka utrzeć z cukrem.

Krok 5

Z białek ubić sztywną pianę.

Krok 6

Do sera dodać utarte żółtka, budyń (w proszku), cukier waniliowy i wymieszać.

Krok 7

Na końcu delikatnie połączyć z pianą.

Krok 8

Do masy serowej można też dodać wiórki kokosowe lub bakalie oraz aromat pomarańczowy lub cytrynowy.

Krok 9

Ciasto włożyć do prostokątnej formy wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą.

Krok 10

Na wierzch wyłożyć masę serową.

Krok 11

Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 stopni C.

Krok 12

Po wyjęciu z piekarnika sernik można polać polewą czekoladową i posypać orzechami i wiórkami kokosowymi.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej