Sernik na spodzie z herbatników

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

4

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

16 sztuk

6 sztuk

30 dekagramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 opakowanie

20 dekagramów

1 łyżeczka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki namoczyć w mleku.

Krok 2

Utrzeć żółtka (białka będą potrzebne do piany) z cukrem, dodawać po kawałku Kasię, dobrze utrzeć.

Krok 3

Do powstałej masy dodawać po trochu zmielonego (dwa razy) sera białego.

Krok 4

Dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, zapach.

Krok 5

Ubić na sztywno pianę z białek, dodać do masy serowej.

Krok 6

Rodzynki wyłożyć na sitko, żeby obciekły z mleka, następnie delikatnie oprószyć mąką (nie opadną w trakcie pieczenia na spód sernika), dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

Krok 7

Na dno blaszki wyłożonej papierem łamiemy na kawałki (1,5 cm x 1,5 cm) herbatniki tak, żeby pokryły dno blaszki.

Krok 8

Wylewamy sernik (na środku blaszki zawsze więcej sernika, bo zazwyczaj środek się zapada).

Krok 9

Pieczemy do porządnego zrumienienia się, gdy widzimy, że ciasto odstaje już trochę od boków blaszki, oznacza, że się upiekło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik na spodzie z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik na spodzie z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik na spodzie z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik na spodzie z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik na spodzie z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik na spodzie z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik na spodzie z herbatników - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej