Sernik poranna rosa

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

969

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

1 łyżeczka

0.75 szklanki

30 dekagramów

4 sztuki

masa serowa:

1 opakowanie

1 szklanka

1 łyżeczka

1 kilogram

0.5 szklanki

piana:

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do miski, dodać miękką Kasię, żółtko, jajo i cukier.

Krok 2

Zagnieść ciasto i wylepić nim formę, formując wysokie boki.

Krok 3

Masa serowa: Jaja i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.

Krok 4

Dodać ser, następnie proszek budyniowy, mleko, olej i aromat.

Krok 5

Zmiksować i wylać na ciasto.

Krok 6

Piec ok.60 minut w 180 st. C.

Krok 7

Pianka: Białka ubić ze szklanką cukru.

Krok 8

Wylać na ciasto około 20 minut przed końcem pieczenia (można trochę wcześniej).

Krok 9

Z powrotem wstawić do piekarnika.

Krok 10

Pianka zbrązowieje, a po wyjęciu z lodówki pojawią się na niej krople rosy. Ciasto jest bardzo popularne, więc nie zdziwię się, jeśli już krąży wśród internautów.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej