SERNIK SZACHOWNICA

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

30 dekagramów

15 dekagramów

6 sztuk

2 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

masa serowa:

1 opakowanie

1 kilogram

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: żółtka utrzyj z cukrem. Połącz z rumem, proszkiem budyniowym i kakao. Wymieszaj z pianą z białek.

Krok 2

Rozsmaruj w prostokątnej blaszce. Piecz ok 35 min w temp 180 st. Ostudź. Pokrój w paski o szer. 2 cm.

Krok 3

Masa serowa: Kasię utrzyj z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj ser i proszek budyniowy. Zmiksuj na gładką masę. Połącz z pianą z białek.

Krok 4

Blaszkę po biszkopcie wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż paski biszkoptu, pozostawiając między nimi równe odległości. W te przestrzenie wlej masę serową.

Krok 5

W ten sam sposób ułóż drugą warstwę (tym razem paski biszkoptowe układaj na warstwie sera). Ciasto piecz ok 45 min w temp 180 st.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej