Shrek

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

48 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

1 szklanka

500 mililitrów

0.5 szklanki

2 łyżeczki

0.75 szklanki

4 sztuki

8 łyżek

masa zielona:

1 opakowanie

1 opakowanie

2 opakowania

piana:

2 opakowania

2 opakowania

1 szklanka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, wodę, wymieszać.

Krok 2

Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Powoli dodawać ubitą pianę z białek.

Krok 4

Ciasto piec około 40 minut w temp. 180*C.

Krok 5

MASA ZIELONA: Na soku ugotować budyń, gorący wylać na upieczony i ostudzony biszkopt.

Krok 6

Odstawić do ostygnięcia. Na masę zieloną poukładać rzędami delicje.

Krok 7

PRZYGOTOWAĆ PIANKĘ 2 galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody-ostudzić.

Krok 8

Ubić śnieżki w 250 ml mleka i powoli wlewać lekko tężejącą galaretkę.

Krok 9

Piankę wylać na delicję.

Krok 10

Wstawić do lodówki, żeby piana stężała. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ShrekShrek

To ciasto nazwane zostało Shrekiem ze względu na swoją barwę, która wielu może kojarzyć się z popularnym ogrem z filmów animowanych, noszącym właśnie to imię. Swój kolor zawdzięcza galaretce agrestowej, którą jest polane, a także sokowi z przetartych owoców, który dodaje się do zielonej masy położonej na biszkopcie. Spód do wypieku bardzo łatwo przygotować: wystarczy utrzeć żółtka z cukrem, dodać do nich olej, wodę i wymieszać, dosypać pozostałe składniki i połączyć je w spójną całość. Na końcu należy dodać ubitą z białek piankę, która jest gwarancją tego, że biszkopt będzie puszysty i miękki. Przekłada się go zieloną masą i puszystą pianką, na wierzchu zaś znajduje się cienka warstwa galaretki. Gotowe ciasto warto przed podaniem schłodzić w lodówce. Sprawdzi się na deser lub podwieczorek. Co najważniejsze – jest szybkie w przygotowaniu i efektowne. Spróbuj koniecznie!