PRZEPISY.PL
Śledź po kaszubsku z octem - autor: przepisy.pl

Śledź po kaszubsku z octem

  • 30
  • 4
  • Średnie
  • 1
289
osób dodało do Mniamlisty
289
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • filety śledziowe1 kg
  • marynowana czerwona papryka bardzo drobno pokrojona2 łyżki
  • olej2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy2 łyżki
  • pieprz2 szczypty
  • cukier1 łyżka
  • liść laurowy2 szt
  • mielone ziele angielskie1 łyżka
  • ziarna gorczycy2 łyżki
  • ocet winny2 szklanki
  • wytrawne wino białe100 ml
  • rodzynki4 łyżki
  • posiekana natka pietruszki2 łyżki
  • woda3 szklanki
Śledź po kaszubsku z octem – krok 1

Krok 1

Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
Śledź po kaszubsku z octem – krok 2

Krok 2

Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.
Śledź po kaszubsku z octem – krok 3

Krok 3

Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.
Śledź po kaszubsku z octem – krok 4

Krok 4

Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.

Komentarze (1)

Mariola Jan - 3.03.2015

Bardzo fajny przepis, śledzie smakowały super :) Do przygotowania użyłam śledzi z suszonymi pomidorami SEKO, pasowały idealnie ;)

Podobne przepisy:

69
osób dodało do Mniamlisty
60''
8
Średnie
174
osoby dodały do Mniamlisty
30''
6
Łatwe
177
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
221
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Średnie