Śledzie po kaszubsku z octem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie po kaszubsku z octem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
502 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

524 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

653 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

2 szklanki

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

2 szczypty

2 szklanki

100 mililitrów

4 łyżki

2 łyżki

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.

Śledzie po kaszubsku z octem - Krok 1

Krok 2

Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.

Śledzie po kaszubsku z octem - Krok 2

Krok 3

Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.

Śledzie po kaszubsku z octem - Krok 3

Krok 4

Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.

Śledzie po kaszubsku z octem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Mariola  Jan

    Mariola Jan , 03.03.2015

    Bardzo fajny przepis, śledzie smakowały super :) Do przygotowania użyłam śledzi z suszonymi pomidorami SEKO, pasowały idealnie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej