Słodkie ryżowe kulki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodkie ryżowe kulki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

null

2

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż zalać wodą, pozostawić na noc.

Krok 2

Odcedzić i opłukać, Górną część garnka do gotowania na parze wyłożyć gazą, wsypać do niej ryż, ustawić nad gotującą się wodą, przykryć i gotować około 30 minut.

Krok 3

Odstawić z ognia, ostudzić. Cukier rozpuścić na małym ogniu z wodą, Gotować około 5 minut.

Krok 4

Ryż podzielić na 2 części, do jednej dodać różowy a do drugiej zielony barwnik. Uformować małe kulki.

Krok 5

Przy pomocy dwóch widelców moczyć kulki w syropie i ułożyć na półmisku Skropić wodą różaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodkie ryżowe kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodkie ryżowe kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodkie ryżowe kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodkie ryżowe kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodkie ryżowe kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodkie ryżowe kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodkie ryżowe kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodkie ryżowe kulki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej