Słodkie ryżowe kulki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodkie ryżowe kulki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

null

2

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż zalać wodą, pozostawić na noc.

Krok 2

Odcedzić i opłukać, Górną część garnka do gotowania na parze wyłożyć gazą, wsypać do niej ryż, ustawić nad gotującą się wodą, przykryć i gotować około 30 minut.

Krok 3

Odstawić z ognia, ostudzić. Cukier rozpuścić na małym ogniu z wodą, Gotować około 5 minut.

Krok 4

Ryż podzielić na 2 części, do jednej dodać różowy a do drugiej zielony barwnik. Uformować małe kulki.

Krok 5

Przy pomocy dwóch widelców moczyć kulki w syropie i ułożyć na półmisku Skropić wodą różaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodkie ryżowe kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodkie ryżowe kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodkie ryżowe kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodkie ryżowe kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodkie ryżowe kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodkie ryżowe kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodkie ryżowe kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodkie ryżowe kulki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej