
Składniki
2.5 szklanki
null
2
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż zalać wodą, pozostawić na noc.
Krok 2
Odcedzić i opłukać, Górną część garnka do gotowania na parze wyłożyć gazą, wsypać do niej ryż, ustawić nad gotującą się wodą, przykryć i gotować około 30 minut.
Krok 3
Odstawić z ognia, ostudzić. Cukier rozpuścić na małym ogniu z wodą, Gotować około 5 minut.
Krok 4
Ryż podzielić na 2 części, do jednej dodać różowy a do drugiej zielony barwnik. Uformować małe kulki.
Krok 5
Przy pomocy dwóch widelców moczyć kulki w syropie i ułożyć na półmisku Skropić wodą różaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej