
Składniki
2.5 szklanki
null
2
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż zalać wodą, pozostawić na noc.
Krok 2
Odcedzić i opłukać, Górną część garnka do gotowania na parze wyłożyć gazą, wsypać do niej ryż, ustawić nad gotującą się wodą, przykryć i gotować około 30 minut.
Krok 3
Odstawić z ognia, ostudzić. Cukier rozpuścić na małym ogniu z wodą, Gotować około 5 minut.
Krok 4
Ryż podzielić na 2 części, do jednej dodać różowy a do drugiej zielony barwnik. Uformować małe kulki.
Krok 5
Przy pomocy dwóch widelców moczyć kulki w syropie i ułożyć na półmisku Skropić wodą różaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej